Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Raskaus lisää riskiä vai­keaan ko­ro­na­tau­tiin – äidin rokote suojaa myös vas­ta­syn­ty­nyt­tä

Koronaviruksen on todettu monissa tutkimuksissa aiheuttavan useammin vaikean taudin naisen ollessa raskaana tai juuri synnyttänyt, tiedottaa HUS Helsingin yliopistollinen sairaala.

Koronaviruksen on todettu monissa tutkimuksissa aiheuttavan useammin vaikean taudin naisen ollessa raskaana tai juuri synnyttänyt, tiedottaa HUS Helsingin yliopistollinen sairaala.

Sairaalahoidon ja tehohoidon riski on suurentunut raskaana olevilla koronaan sairastuneilla. Lisäksi ennenaikainen synnytys ja keisarinleikkaus ovat heillä yleisempiä.

– Yhteensä HUSissa on ollut hoidettavana yli 100 raskaana olevaa koronapotilasta, joista tehohoidossa reilut 10. Viime aikoina omikronvariantin myötä vaikeat tautitapaukset ovat vähentyneet, kertoo Naistentautien ja synnytysten yksikön linjajohtaja Aydin Tekay tiedotteessa.

Koronavirus voi tarttua sikiöön tai vastasyntyneeseen, mutta vastasyntyneiden vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen.

Lapsella on suurentunut riski joutua tehohoitoon, jos hän äidin koronainfektion vuoksi syntyy ennenaikaisena.

Turvallinen rokotemuoto raskauden aikana

Suomessa käytetään pääsääntöisesti mRNA-rokotteita, jotka ovat HUSin mukaan turvallinen rokotemuoto raskauden aikana. Rokotteesta ei ole havaittu mitään raskauteen liittyviä haittoja,  eikä siitä ole vaaraa sikiölle.

Jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta myös vastasyntyneellä on vasta-aineita koronavirukselle. Äidin rokote suojaa siis myös vastasyntynyttä.

Rokote ei täysin suojaa koronavirustartunnalta, mutta se estää tehokkaasti vaikean taudinkuvan.