Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ras­kaus- ja vau­va-ajan mie­len­ter­vey­den hoitoa on te­hos­tet­ta­va

Raskaus- ja vauva-ajan mielenterveyshäiriöillä on laaja-alaisia pitkäaikaisvaikutuksia. Hyvä hoito voi ehkäistä sekä vanhempien että lasten myöhempiä mielenterveysongelmia.

Neuvolajärjestelmä mahdollistaa varhaisen tunnistamisen, mutta tällä hetkellä hoitokeinot ovat riittämättömiä, hoito pirstaloitunutta ja hoitoon pääsy viiveellistä. Raskaus- ja vauva-ajan mielenterveyshoitoon resursointi tuottaa laadukkaita palveluita, terveyttä ja yhteiskunnallisia säästöjä pitkällä aikavälillä.

Noin joka viides äiti ja joka kymmenes isä kärsii mielenterveyden ongelmista, kuten masennuksesta tai ahdistuneisuudesta odotus- ja vauva-ajalla eli perinataaliajalla. Mielenterveyshäiriöiden puhkeaminen ja pahenemisvaiheet ajoittuvat usein perinataaliaikaan ja hoitamattomina niillä on kauaskantoisia seurauksia.

"Suomesta tämä perinataalipsykiatrinen hoitojärjestelmä puuttuu. Tuleva sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän muutos antaa oivan mahdollisuuden myös perinataalipsykiatrisen hoitojärjestelmän kehittämiselle."

Itsemurhat ovat merkittävin äitikuolleisuuden syy Suomessa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.