Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ra­port­ti: Oulussa teol­li­suu­den ko­ro­na­vuo­den jäl­kei­set näkymät jo va­loi­sam­mat – pal­ve­lu- ja ta­pah­tu­ma­sek­to­ril­la krii­sis­tä toi­pu­mi­nen vai­keam­paa

Yli vuoden kestänyt koronakausi on kurittanut elinkeinoja ja työmarkkinoita monin tavoin, Talouden ja työllisyyden näkymiin on yli vuoden jatkuneen koronakriisin jälkeen tullut varovaista optimismia

Tapahtumateollisuudelle korona on ollut kohtalokas. Kesälle suunniteltujen tapahtumien toteutuminen on epävarmaa. Arkistokuvassa Qstockin yleisöä 2017.
Tapahtumateollisuudelle korona on ollut kohtalokas. Kesälle suunniteltujen tapahtumien toteutuminen on epävarmaa. Arkistokuvassa Qstockin yleisöä 2017.
Kuva: Matti Räty

Koronakriisin puhkeaminen on koskettanut merkittävästi Oulun seutua, sillä iso osa koko maakunnan palvelualojen työpaikoista sijaitsee Oulussa. Ennen koronaperioidia keskeiset toimialat olivat vielä hyvässä myötätuulessa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö Alueelliset kehitysnäkymät -raportissaan, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaa kuvaavan osuuden.

Raportin mukaan alueiden odotuksiin talouden ja työllisyyden näkymiin on yli vuoden jatkuneen koronakriisin jälkeen tullut varovaista optimismia. Se pohjautuu oletukseen koronarokotusten ripeästä etenemisestä, tautitilanteen helpottumisesta ja rajoitusten purkamisesta.

Monissa Oulun seudun yrityksissä korona ei ole aiheuttanut merkittäviä tai pitkäkestoisia toiminta- tai tuotantohidasteita ja myynti on pysynyt vähintään kohtuullisella tasolla. On myös yrityksiä, jotka ovat tehneet uusia investointeja tilanteesta huolimatta.

Osalla yrityksistä sen sijaan tilanne on erittäin heikko. Lainsäädännön muutosten ja tukirahoituksen turvin ne ovat pystyneet jatkamaan liiketoimintaansa, mutta pitkään eivät pienet yritykset tilannetta kestä.

Kaupan aloista varsinkin vähittäiskauppa on selvinnyt korona-ajasta hyvin. Perustarvikkeita tarvitaan myös poikkeusaikana.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.