Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Rak­kaut­ta ja rahaa hin­nal­la millä hyvänsä – sak­sa­lais­sar­ja kou­kut­taa 13. kau­del­laan­kin

Syyttäjä Bernd Reuther (Rainer Hunold) käy kuolemantapausta tutkiessaan optikon (Laura Berlin) luona ja tutkituttaa samalla näkönsä.
Syyttäjä Bernd Reuther (Rainer Hunold) käy kuolemantapausta tutkiessaan optikon (Laura Berlin) luona ja tutkituttaa samalla näkönsä.
Kuva: Andrea Enderlein

Syyttäjä

 Jo kolmannelletoista kaudelle lähtevän saksalaissarjan avausjakso on kuin hääpuku: jotain uutta ja jotain vanhaa.

Tuttua ja niin turvallista ovat päähenkilön, syyttäjä Bernd Reutherin (Rainer Hunold) empatiakyky, viisaus ja silmäkulman pilke. Niin ikään tuttua mutta ei niin turvallista on vallan- ja rahanhimoisten ihmisten sokea häikäilemättömyys. Uutta ovat ajankohtaiset teemat: yksinäisyys ja siihen liittyvät huijaukset.

Niin kuin rikossarjaan kuuluu, tapahtumat käynnistyvät murhalla. Rikas vanha rouva löytyy kuristettuna kotoaan. Kun Reuther joukkoineen alkaa penkoa tapahtumaa, löytyy useita henkilöitä, joilla olisi motiivi päästää rouva päiviltä.

Johtolankoja tutkiessaan Reuther törmää hämmentävään ilmiöön: vanha rouva on antanut tuhansia euroja kaukaiseksi sukulaiseksi esittäytyneelle nuorelle naiselle, vaikka rouva tietää nuoren naisen huijaavan. Tuhatlappuset ovat pieni hinta siitä, ettei tarvitse olla yksin.

Pääosan esittävä näyttelijä kannattelee koko sarjaa

Vaikka luulisi, että 12 kautta hidastempoista ja ajoittain kömpelöä dekkarisarjaa olisi jo riittävästi, koukuttaa Syyttäjä yhä uuden kautensa alussa.

Se on päähenkilöä esittävän Rainer Hunoldin ansiota. On vaikea kuvitella rooliin muita. Hänen nallekarhumainen olemuksensa ja inhimillisyyttä uhkuva näyttelijäntyönsä kantavat koko sarjaa.

Saas nähdä, kuinka pitkään marraskuussa 71 vuotta täyttävä saksalaisnäyttelijä jaksaa tuossa roolissa jatkaa.

TV1 klo 19.30