Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ra­ken­nus­alan konkari Elina Yli-Luuk­ko neuvoo nuoria ra­ken­ta­jia ha­ke­maan vauhtia vaikka Nor­jas­ta – Ou­lu­lai­nen val­mis­tui itsekin 1990-lu­vun lamaan ja lähti töihin Saksaan

Pohjois-Suomen rakennusklusterin toiminnanjohtaja Elina Yli-Luukko ei näe, että rakennusalaa painaisi tällä hetkellä 90-luvun kaltainen täydellinen lamaantuminen. Keinoja taantuman selättämiseksi kuitenkin tarvitaan.

Ouluun paluumuuttanut Elina Yli-Luukko valittiin huhtikuussa Pohjois-Suomen rakennusklusterin ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi.
Ouluun paluumuuttanut Elina Yli-Luukko valittiin huhtikuussa Pohjois-Suomen rakennusklusterin ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi.
Kuva: Pekka Peura

1990-luvun lama-aikana valmistunut Pohjois-Suomen rakennusklusterin toiminnanjohtaja Elina Yli-Luukko näkee ilmapiirin rakennusalalla nyt toiveikkaampana kuin tuolloin. 30 vuotta alan eri tehtävissä toimineella Yli-Luukolla on ajatuksia siitä, mitä nyt kannattaisi tehdä toisin, jotta samaan tilanteeseen ei päädytä.

Yli-Luukko valmistui diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta vuonna 1993. Lama runnoi Suomen rakennusalaa niin pahasti, että Yli-Luukon piti lähteä hakemaan töitä Saksasta.

Eikä hän ollut ainoa.

90-luvun alussa rakennusalan työllisyyden hurja lasku vei ison joukon rakennusalan osaajia ulkomaille.

– Koulutustani vastaavaa työpaikkaa ei vain löytynyt silloin Suomesta, Yli-Luukko sanoo.

Yli-Luukko työskenteli ensin Münchenissä staatikkona ja teki sitten pätkän rakennesuunnittelijana insinööritoimistossa Hampurissa. Hän muistaa hyvin epävarmuuden ja yksinäisyyden tunteet, joita ulkomaille muuttaminen uran alussa toi mukanaan.

– Saksan vuodet olivat yhtä aikaa seikkailua ja henkisesti raskaita.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.