Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ra­ken­ne­taan­ko ra­ta­yh­teys Oulusta Norjaan vai suur­no­peus­ju­nia etelän kau­pun­kei­hin? Suomen pitää valita huol­to­var­muus tai pen­de­löi­jien mu­ka­vuu­det

Jäämeren rata on jäänyt sivummalle, kun Suomessa on keskitytty puuhaamaan suurnopeusjunia Turkuun ja Tampereelle. Pohjoinen yhteys voisi olla elämänluukku, mikäli laivaliikenne syystä tai toisesta pysähtyisi Itämerellä.

Kumpi on tärkeämpi sijoitus lähivuosina: Helsingistä Turkuun ja Tampereelle tunnissa kulkevat suurnopeusjunat vai Torniosta Pohjois-Norjan rannikolle vievä Jäämeren rata? Siinäpä kysymys.

Kahden erilaisen liikennesuunnitelman asettaminen vastakkain on keinotekoista, mutta Suomi ei todennäköisesti kykene molempia miljardihankkeita toteuttamaan. Varsinkin kun vanhojen rempalleen jääneiden väylien – niin maanteiden kuin junaraiteiden – korjaustarve on kasvanut vuosi vuodelta.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.) myöntää, että on utopiaa kuvitella Suomen pystyvän investoimaan miljardeja euroja useisiin ratahankkeisiin.

Joten pitää tehdä valintoja.

-
Kuva: Marleena Maliniemi

Tunnin junaa ja Tampereen Suomirataa on markkinoitu matka-ajan lyhentymisellä kahden suuren kaupungin välillä sekä alueellisen talouskasvun turvaamisella.

Tunnin juna Oy odottaa valtiovallan rahoituspäätöstä heinäkuun aikana. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu noin kaksi miljardia euroa. Vastaava nopeusrata Helsingistä Tampereelle maksaisi noin 5,5 miljardia.

Jäämeren ratahanke ei ole yhtä pitkällä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.