Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ra­ju­il­ma on kat­ko­nut sähköt tu­han­sil­ta, kaa­ta­nut puita ja perunut ris­tei­ly­jä – Oulun seu­dul­la ajokeli on huono sohjon vuoksi

Ilmatieteen laitos varoittaa, että tuuli on voimakasta suuressa osassa Suomea lauantaina. Viking Line ja Eckerö Line ovat peruneet laivamatkoja myrskyn vuoksi.

Lauantain vastaisen yön rajuilma on aiheuttanut sähkökatkoja ja myrskytuhoja varsinkin Suomen kaakkoisosissa.

Yli 12 000 asiakasta on lauantaina aamukymmenen jälkeen vailla sähköä, käy ilmi Energiateollisuuden sähkökatkokartalta. Sähkökatkoja oli tuolloin yli 60 kunnassa ja kaikkiaan 13 yhtiöllä. Ennen aamuseitsemää sähköttömiä asiakkaita oli lähes 20 000.

Sähkökatkot keskittyvät Kaakkois- ja Etelä-Suomeen muun muassa Etelä-Savoon, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen ja Kanta-Hämeeseen. Katkoja on nähty myös Lapissa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Risteilymatkoja peruttu

Laivavarustamot ovat peruneet risteilymatkoja lauantain rajuilman vuoksi. Viking Line on perunut Viking Gloryn ja Viking Gracen lauantai-iltapäivän lähdöt Maarianhaminasta Turkuun ja Tukholmaan. Lisäksi Viking XPRS -laivan lähdöt on peruttu Tallinnan ja Helsingin välillä lauantaina iltapäivästä kello 17 sunnuntaihin aamuseitsemään saakka.

Vastaavasti Turusta lähtenyt Tallink Siljan Baltic Princess jättää päivällä pysähtymättä Maarianhaminaan. Eckerö Line on puolestaan ankarien sääolojen vuoksi perunut lauantaina MS Finlandian lähdöt Tallinnasta Helsinkiin kello 12 ja Helsingistä Tallinnaan kello 15.15.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että myrskytuulen synnyttämät aallot voivat olla yli nelimetrisiä Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella.

Puita kaatunut teiden ja talojen päälle

Yön myräkkä on aiheuttanut myös vahinkoja, joihin on tarvittu pelastuslaitosten apua.

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo STT:lle lauantaiaamuna, että pelastuslaitoksella on ollut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä yön aikana. Kymenlaakson pelastuslaitos tiedotti lauantaiaamuna, että se oli saanut 90 vahingontorjuntatehtävää myrskyn vuoksi puoli yhdeksään mennessä. Puita on Kymenlaaksossa kaatunut paitsi talojen ja teiden myös sähkölinjojen päälle.

– Olemme yhden jälkeen liikkuneet koko ajan, kertoo Säämänen.

Esimerkiksi Pyhtäällä puu oli Säämäsen mukaan kaatunut talon päälle tuhoten rakennuksen katon. Lisäksi hänen mukaansa joitain autoilijoita oli yöllä törmännyt pimeässä tielle kaatuneisiin puihin. Henkilövahingoilta on kuitenkin hänen mukaansa vältytty.

Pirkanmaan pelastuslaitos hälytettiin puolen yön jälkeen Ylöjärvelle Innanlahdelle, jossa kymmenmetrinen purjevene oli ajanut päin kalliota. Veneessä olleet olivat päässeet maihin ilman henkilövahinkoja. Vastaavasti puoli kahden aikaan yöllä Tampereella Kaukajärventiellä autoilijan kulkupeli hyytyi alikulkutunnelin lammikkoon, koska sadevesiviemäri tulvi voimakkaiden sateiden seurauksena.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta kerrottiin STT:lle aamuyhdeksän jälkeen, että vahingontorjuntatehtäviä oli tullut toistakymmentä kuluvan vuorokauden aikana.

Voimakasta tuulta ja heikkoa ajokeliä

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosan yllä oleva myrskymatalapaine liikkuu lauantain aikana itäkaakkoon. Maan etelä- ja keskiosassa esiintyy päivän aikana voimakkaita puuskia ja suuressa osassa Suomea sataa.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että vielä lauantaipäivänä tuuli on voimakasta suuressa osassa Länsi-, Etelä- ja Itä-Suomea. Lisäksi liikennesää voi Ilmatieteen laitoksen mukaan olla lauantaina heikkoa Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, läntisellä Pohjois-Pohjanmaalla sekä osassa Lappia.