Virkaanastujaiset: Stubb astui vir­kaan­sa, Oulussa oltiin myr­ty­nei­tä ja toi­veik­kai­ta

Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Maakuntaliitto: Seppo Määttä hakee Poh­jois-Poh­jan­maan liiton hal­lin­to­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ra­hoi­tuk­set tulee koh­den­taa vii­saas­ti Poh­jois-Poh­jan­maan elin­kei­no­ra­ken­teen mo­ni­puo­lis­ta­mi­seen ja uusien työ­paik­ko­jen luo­mi­seen

Väki Suomessa ikääntyy ja vähenee. Nuorten maakunnaksi kutsutulla Pohjois-Pohjanmaallakin keski-ikä on jo 41 vuotta. Suomi on tippumassa muiden Pohjoismaiden kyydistä hyvinvoinnissa.

Myös taloudellisen kehityksen mittareilla Pohjois-Pohjanmaa on jäänyt jälkeen EU-alueen keskitasosta tulo- ja tuottavuuskehityksessä. Tästä syystä EU:n investointi- ja kehitysrahoitusta on maakuntaan tulossa poikkeuksellisen paljon, yli 350 miljoonaa euroa vuosille 2023–2027.

Rahoitukset tulee kohdentaa viisaasti maakunnan elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen.

Uudistumisen kannalta myös hyvinvointialue taloudellisen vallan käyttäjänä on merkittävä toimija maakunnassa operoidessaan lähes kahden miljardin euron vuosibudjettia. Uuden hallintomallin rakentuessa tulee elinkeinorakenteen uudistumistarpeiden vuoksi jättää riittävä ilmatila yksityiselle palvelutuotannolle. Monituottajamalli on paperilla mainittu tärkeäksi, mutta käytännössä julkinen valta silti pyrkii syömään markkinaa yksityisten toimijoiden alta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.