Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Raatin sta­dio­nin muurin maalaus vau­rioi­tui talven aikana –"tämä ei va­li­tet­ta­vas­ti ollut täysin en­nal­ta-ar­vaa­ma­ton va­hin­ko"

Maalia on raapiutunut pois useasta kohtaa Raatin stadionin muurin muraalista.
Maalia on raapiutunut pois useasta kohtaa Raatin stadionin muurin muraalista.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Yhdysvalloissa asuvan ruotsinsuomalaisen taiteilijan Tony Sjömanin viime kesänä Raatin stadionin muuriin toteuttama seinämaalaus on vaurioitunut talven aikana. Maalia on raapiutunut pois useasta kohdasta noin 127 metrin pituista muraalia. Vaurioiden epäillään syntyneen lumenaurausten yhteydessä.

Kaupunginarkkitehti Janne Rajala Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo, että muraalin kohtalo ratkaistaan, kun sen vauriot on saatu kartoitettua.

Teos korjataan, jos se on "mahdollista ja järkevää".

– Viereisen katualueen ja liikenneväylän huollosta ja kunnossapidosta aiheutuvat riskit olivat tässä hankkeessa jo etukäteen tiedossa ja esillä, joten riskin toteutuminen ei valitettavasti ollut täysin ennalta-arvaamaton vahinko – mutta toki sangen valitettava sellainen, Rajala sanoo.

– Nyt joudumme miettimään vakavasti sitä, onko Raatin muuri syytä palauttaa alkuperäiseen vitivalkoiseen asuunsa, vai jatketaanko tämän kookkaan sekä kaupunkikuvallisesti varsin näkyvän paikan ja pinnan hyödyntämistä mittavien ja näkyvien vaihtuvien ympäristöteosten ”kanvaasina”, kaupunginarkkitehti jatkaa.

– Onhan sekin yksi vaihtoehto, että tämä on yksi kulttuuripääkaupungin kaupunginosamuraaleista ja paikassa, jossa teos vaihtuu vuosittain – jolloin mahdollisilla talvikunnossapidon aiheuttamilla vaurioilla ei ole kovin suurta merkitystä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.