Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­käai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Raahe kaa­voit­taa SSAB:n teh­das­aluet­ta – Kok­saa­mon, ma­suu­nien, te­räs­su­la­ton, nau­ha­vals­saa­mon ja voi­ma­lai­tok­sen toi­min­nat lop­pu­vat

SSAB:n tavoitteena on olla fossiilivapaa omassa toiminnassaan jo noin vuonna 2030.

Raahen kaupunki käynnistää asemakaavoitustyön SSAB:n terästehdasalueella tehtaan toiminnan kehittyessä kohti fossiilivapaan teräksen tuotantoa.

SSAB:n hallitus linjasi tammikuun alussa, että alkuperäinen suunnitelma olla fossiilivapaa omassa toiminnassa 2045, ei vastaa Suomen ja Ruotsin ilmastotavoitteita eikä myöskään SSAB:n asiakkaiden odotuksia, kuinka nopeasti he pystyvät saamaan fossiilivapaata terästä käyttöönsä.

– Uusi suunnitelma on se, että pyrimme olemaan fossiilivapaa toiminnassamme noin 2030, SSAB Europe Oy:n ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Harri Leppänen selventää.

Tästä syystä SSAB pyysi Raahen kaupunkia alueen kaavoitukseen. Kaavoitusaloite hyväksyttiin kaupunginhallituksessa viime toukokuussa ja juuri valmistunut asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee kehittämislautakunnan käsittelyyn torstaina 20. lokakuuta, jossa päätetään vireille tulon ilmoittamisesta ja nähtävillä olosta.

SSAB selvittää ja tutkii minimill-pohjaista tuotantoa. Leppäsen mukaan tuotantojärjestelmällä tuotetaan enemmän nauhaa kuin tehdas tuottaa nykyisellä prosessilla.

– Tehtaalle rakennetaan paljon uusia rakennuksia, katsotaan tielinjauksia ja samalla alkaa jollakin aikavälillä purkutyöt. Kaava luonnollisesti helpottaa asioita ja myös ympäristöluvan hakemista varten on hyvä olla kaava.

Tehdasalueen nykyisistä toiminnoista ovat jäämässä käyttöön nauhakelan leikkauslinjat ja levyvalssaamo jatkojalostusosastoineen. Lisäksi muiden toimijoiden toiminnoista kalkinpolttamon ja happitehtaan ennakoidaan säilyvän tehdasalueella, uuden tuotantoprosessin käyttöönoton jälkeen koksaamon, masuunien, terässulaton, nauhavalssaamon ja voimalaitoksen toiminnat tulevat loppumaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.