Rakennukset: Me­ri­ja­lin entistä kont­to­ria ei saa purkaa – suo­je­lu­ra­ken­nuk­seen tehdään en­nal­lis­ta­va korjaus ja siihen tulee asun­to­ja

Put­ka­pa­hoin­pi­te­ly Lah­des­sa toi po­lii­si­mie­hel­le eh­dol­lis­ta van­keut­ta – käytti oi­keu­den mukaan tar­pee­ton­ta vä­ki­val­taa rau­doi­tet­tuun ih­mi­seen

Kahden vartijan syytteet hylättiin. Käräjäoikeuden mukaan poliisimies nojasi putkaan tuodun miehen selkään polvellaan niin kovaa, että tämän hengitys estyi. Painaminen jatkui huomattavan kauan, eikä poliisi seurannut voimankäytön vaikutuksia.

Käräjäoikeuden mukaan poliisimies nojasi putkaan tuodun miehen selkään polvellaan niin kovaa, että tämän hengitys estyi.
Käräjäoikeuden mukaan poliisimies nojasi putkaan tuodun miehen selkään polvellaan niin kovaa, että tämän hengitys estyi.
Kuva: Jussi Leinonen

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Hämeen poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen käsiraudoissa olleeseen ihmiseen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä.

Oikeuden mukaan mies käytti tarpeetonta väkivaltaa ja liiallista voimaa putkassa olleessa voimankäyttötilanteessa viime vuoden helmikuussa.

Lisäksi poliisimies tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeuden mukaan poliisimies nojasi putkaan tuodun miehen selkään polvellaan niin kovaa, että tämän hengitys estyi. Painaminen jatkui huomattavan kauan, eikä poliisi seurannut voimankäytön vaikutuksia, oikeus toteaa.

Poliisin lisäksi jutussa oli syytettynä kaksi vartijaa, joiden syytteet oikeus hylkäsi.

– Heidän oman menettelynsä ei ollut osoitettu olleen sääntöjen vastaista eikä estäneen asianomistajan hengitystä, oikeus toteaa tiedotteessaan.

Patjaan jäi verinen jälki

Päijät-Hämeen käräjäoikeus julkisti oikeudenkäynnin aikaan valvontakameratallenteen putkan tapahtumista. Videolla näkyy, kun kiinni otettu mies kannetaan putkaan sisään ja lasketaan maassa olevalle patjalle.

Tämän jälkeen mies ilmeisesti alkaa rimpuilla ja hänen päälleen kumartuu kaksi vartijaa ja kolme poliisia. Yksi poliiseista lyö miestä kolmesti kylkeen ja astuu polvellaan miehen selän päälle.

Kaksi vartijaa pitää miestä kiinni ylävartalosta ja kolme poliisia alavartalosta. Patjalla mahallaan makaavaa miestä ei näy kiinnipitäjien alta juuri ollenkaan. Välillä yksi tai kaksi poliiseista seisoo miehen jalkojen päällä.

Videon perusteella miestä pidetään mahallaan kasvot patjaa vasten noin kuusi minuuttia. Yhtäkkiä kiinnipitäjät kääntävät miehen kyljelleen. Keltaisessa patjassa kohdassa, jossa miehen kasvot olivat, on verinen jälki. Mies makaa liikkumattomana kyljellään lähes kolme minuuttia ennen kuin hänet irrotetaan käsiraudoista ja käännetään selälleen.

Miestä lyönyt poliisimies aloittaa paineluelvytyksen. Noin kahden minuutin elvyttämisen jälkeen putkaan tuodaan defibrillaattori eli sydäniskuri ja miestä aletaan kytkeä siihen. Mies käännetään takaisin kyljelleen, ja tässä vaiheessa hän hengittää selvästi.

Joidenkin minuuttien päästä putkaan saapuu ensihoito, joka aloittaa miehen tutkimisen.

Lääkäri: Tilanne oli hengenvaarallinen

Mies vietiin putkasta Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Kirjallisena todisteena oikeudenkäynnissä olleen lääkärinlausunnon mukaan mies kärsi tilanteessa hapenpuutteesta ja menetti sen takia tajuntansa.

– Potilaalle on aiheutunut hengenvaarallinen tilanne, lausunnossa sanotaan.

Miehellä todettiin myös nenän murtuma.

– Videon perusteella potilasta putkaan tuotaessa veri ei vielä tippunut nenästä, eli on mahdollista, että kasvojen ruhje tai nenän murtuma on aiheutunut vasta putkassa.

Poliisimies kiisti lyöneensä miestä

Syytetyn poliisin mukaan putkaan tuotu mies oli otettu kiinni epäiltynä järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja pahoinpitelystä. Mies oli poliisin mukaan käyttäytynyt aggressiivisesti, kun häntä otettiin ulos poliisiautosta. Miehen vastarinta oli erittäin voimakasta, ja häntä myös yritettiin estää vahingoittamasta itseään, poliisin kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Poliisi kiisti lyöneensä miestä putkassa. Hän sanoi työntäneensä tätä avokämmenellä. Poliisi katsoi käyttäneensä lievintä tehokasta ja toimivaa voimakeinoa pyrkiessään saamaan miehen poliisin hallintaan.

Hämeen poliisilaitos on jo aiemmin pidättänyt vanhemman konstaapelin ja kaksi vartijaa virastaan.