Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Putin: Venäjän tur­val­li­suus­pal­ve­lu olisi hoi­ta­nut asian “lop­puun asti”, jos se olisi ha­lun­nut tappaa Na­val­nyin – pre­si­dent­ti vas­tai­li ky­sy­myk­siin viiden tunnin ajan

Vladimir Putin piti torstaina etänä perinteisen suuren lehdistötilaisuuden, jossa hän vastaili toimittajien ja kansalaisten kysymyksiin.

Vladimir Putinilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa muun muassa Aleksei Navalnyin myrkytyksestä sekä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista.
Vladimir Putinilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa muun muassa Aleksei Navalnyin myrkytyksestä sekä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista.
Vladimir Putinilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa muun muassa Aleksei Navalnyin myrkytyksestä sekä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista.
Kuva: MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Etukäteen eniten kiinnostusta herätti se, miten Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa suuressa lehdistötilaisuudessa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia koskeviin kysymyksiin. Navalnyiin liittyvät asiat nousivat esiin useaan otteeseen.

Putinin mukaan Venäjän tiedustelun on pidettävä Navalnyia silmällä, koska Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tukevat oppositiojohtajaa.

– Mutta se ei tarkoita sitä, että hänet pitää myrkyttää, kuka häntä edes tarvitsee? Putin sanoi.

Hän lisäsi vielä, että Venäjän turvallisuuspalvelu olisi hoitanut asian “loppuun asti”, jos se olisi halunnut tappaa Navalnyin.

Putin ei tapansa mukaan käyttänyt Navalnyista tämän nimeä vaan viittasi tähän “berliiniläissairaalan potilaana”.

Kommentoi Venäjän ja Yhdysvaltojen tiedustelua

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov luonnehti keskiviikkona Navalnyin myrkyttämisen yksityiskohdista laadittuja raportteja “huvittavaksi luettavaksi”.

Kansalaisjournalisteista koostuva Bellingcat-tutkimusryhmä kertoi maanantaina, että sen selvitysten mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti myrkyttää oppositiojohtajan. Bellingcatin mukaan Navalnyi yritettiin myrkyttää vielä toistamiseen venäläissairaalassa, ja FSB:n myrkky-yksikkö on ollut Navalnyin kannoilla vuodesta 2017 lähtien.

Käytännössä Bellingcat selvitti Navalnyia seuranneiden ja myrkyttäneiden agenttien liikkeitä ja henkilöllisyyksiä.

– Emmekö muka tietäisi, että he jäljittävät sijainteja? Tiedustelupalvelumme tietävät asian täydellisen hyvin, Putin sanoi viitaten Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen toimintaan.

Putinin kotimaisten tiedustelupalvelujen kyvykkyyttä koskenut kommentti tuli kaksi päivää sen jälkeen, kun Navalnyi oli arvostellut Facebookissa Venäjän tiedusteluyksiköiden tilaa. Navalnyin mukaan tiedustelu hoitaa työnsä siten, että sen työntekijöiden toimien paljastaminen on yksinkertaista. Navalnyin mielestä etenkin FSB toimii todella huolimattomasti.

Kiisti sekaantumisen Yhdysvaltojen vaaleihin

Putinilta kysyttiin myös Venäjän ja Yhdysvaltojen ongelmallisista suhteista.

– Lähdemme siitä, että Yhdysvaltojen vaaleilla valittu presidentti ymmärtää, mitä on meneillään. Hänellä on kokemusta sekä sisä- että ulkopolitiikasta, Putin tiivisti.

Venäjä onnitteli Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Joe Bidenia vaalivoitosta vasta tällä viikolla, kuusi viikkoa vaalien jälkeen.

Putinilta kysyttiin myös, onko Venäjä valmis tukemaan Yhdysvaltain istuvaa presidenttiä Donald Trumpia kun tämä ei ole enää presidentti.

– Trumpin ei tarvitse hakea töitä Venäjältä. Lähes 50 prosenttia kansasta äänesti häntä, Putin muotoili.

Kyseessä oli vastaus ainakin näennäisesti vitsinä esitettyyn kysymykseen siitä, tarjoaisiko Venäjä Trumpille turvapaikan kuten se tarjosi entiselle NSA-tietovuotaja Edward Snowdenille.

Putinilta kysyttiin myös, miksi venäläiset hakkerit eivät auttaneet Trumpia voittamaan tämän vuoden vaaleja.

– Venäläiset hakkerit eivät auttaneet istuvaa Yhdysvaltain presidenttiä voittamaan eivätkä sekaantuneet tuon mahtavan maan sisäisiin asioihin, Putin muotoili.

Patisti massarokotuksiin

Putin, 68, vahvisti, että hän ei ole ottanut venäläisvalmisteista Sputnik V -koronavirusrokotusta. Rokotetta ei toistaiseksi suositella yli 60-vuotiaille.

– Olen tässä suhteessa lainkuuliainen kansalainen, kuuntelen asiantuntijoidemme suosituksia, Putin perusteli.

Hän lisäsi ottavansa rokotteen heti, kun “se tulee mahdolliseksi”.

Venäjä hyväksyi rokotteen käyttöön ennen kuin se oli läpikäynyt laajamittaisen testauksen. Putin vakuutti jälleen, että venäläisrokote on tehokas ja turvallinen.

– Pidän massarokotuksia välttämättöminä. Asiantuntijat kautta maailman sanovat, että massarokotukset ovat yksi harvoista tavoista voittaa pandemia, Putin jatkoi.

Putin myönsi lehdistötilaisuudessa, että Venäjä ei pysty toistaiseksi tuottamaan riittävästi rokotetta. Venäjä yrittää hänen mukaansa kasvattaa sopivien tuotantolaitosten määrää.

Fakta

Kysymysmaraton etäyhteyksin

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti torstaina perinteisen suuren lehdistötilaisuuden etänä.

Tilaisuus kesti lähes viisi tuntia, mikä on tavallinen kesto Putinin kysymysmaratoneille.

Putinin kerrottiin olleen tilaisuuden aikana virka-asunnollaan Moskovan lähistöllä.

Hänen seuranaan oli ryhmä koronakaranteenin etukäteen suorittaneita Venäjän valtiollisen median toimittajia.

Muut kysymyksiä esittäneet toimittajat oli sijoitettu koronan vuoksi eri lehdistökeskuksiin.

Putin vastaili tilaisuudessa sekä toimittajien että kansalaisten kysymyksiin videolinkin kautta.

Aiempina vuosina kansalaiset ovat esittäneet ennalta tiedossa olleita kysymyksiään Suorassa linjassa, joka peruttiin tänä vuonna koronan vuoksi.

Venäläisen tutkivien journalistien ryhmän Projektin mukaan Putin pakeni koronaa Moskovasta Sotshiin loppukesästä.