Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Putin väitti odo­te­tus­ti uk­rai­na­lais­aluei­den liit­ty­vän osaksi Venäjää – so­pi­muk­sil­la ei ole kan­sain­vä­lisoi­keu­del­lis­ta pä­te­vyyt­tä

Presidentti varoitti puheessaan länttä, että neljän alueen asukkaat ovat "ikuisesti Venäjän kansalaisia". Putinin pitkä puhe kertasi Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua ja syytti kaikista mahdollisista synneistä länsimaita.

Moskova
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi puheessaan, että Venäjä liittää itseensä neljä Ukrainan aluetta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi puheessaan, että Venäjä liittää itseensä neljä Ukrainan aluetta.
Kuva: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja neljän Ukrainan alueen nukkejohtajat ovat allekirjoittaneet Moskovassa sopimukset, joiden mukaan alueet liittyisivät Venäjään. Sopimuksilla ei kuitenkaan ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä eikä kyseisten alueiden asema siten muutu miksikään.

Putinin puheen ja allekirjoitusten jälkeen Kremlissä pidetty seremonia päättyi Venäjän kansallislauluun. Tämän jälkeen Putin ja neljä niin kutsuttua aluejohtajaa liittivät kätensä yhteen ja koko sali huusi rytmikkäästi: "Venäjä, Venäjä, Venäjä!"

Kansainvälinen yhteisö on jo etukäteen tuominnut yrityksen alueiden anastamisesta sekä alueilla aiemmin pidetyt valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita. Venäjä on aiemmin tunnustanut alueiden laittomat itsenäistymiset. Alueiden nukkehallinnot anoivat tämän jälkeen Moskovalta liittymistä Venäjään.

– Venäjän federaatioon syntyy neljä uutta aluetta. Se on miljoonien ihmisten tahto. Ja se on heidän oikeutensa, luovuttamaton oikeutensa, Putin vääristeli todellisuutta

Ironista liittämispuheissa on se, etteivät venäläisjoukot edes pidä kokonaan hallussaan Venäjään muka liittyviä alueilta.

"Novorossijassa kuolivat esi-isämme"

Putin osoitti puheessaan sanansa lännelle ja vakuutti, että Venäjän "uusien alueiden" asukkaat ovat "ikuisesti" Venäjän kansalaisia". Ukrainan johtoa Putin kehotti lopettamaan sodan ja väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin.

Putin rakenteli puheessaan historiallista raamia sille, miksi puheena olevat neljä Ukrainan aluetta muka kuuluisivat Venäjälle.

– Se on seurausta historiallisesta yhtenäisyydestä sodassa, jonka voitti meidän esi-isiemme sukupolvi. He jotka muinaisen Venäjän alkulähteiltä asti ovat vuosisatojen ajan luoneet ja puolustaneet Venäjää, Putin sanaili.

– Novorossijassa seisoivat kuolemaan saakka esi-isämme suuressa isänmaallisessa sodassa, hän jatkoi.

Ukrainan vastaisissa taisteluissa surmansa saaneita Putin ylisti "Venäjän sankareiksi".

"Anglosaksit Nord Stream -räjäytysten takana"

Puheen odotettu pääaihe eli yritys Ukrainan alueiden anastamiseksi jäi Putinin pitkässä puheessa lopulta lähes sivuseikaksi. Sen sijaan Putin kertasi luettelomaisesti Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua. Putinin mukaan lännen pitkä Venäjä-vastaisuus kumpuaa siitä, ettei Venäjä koskaan suostunut lännen siirtomaaksi.

Putin kertasi myös lännen omaa siirtomaahistoriaa ja alleviivasi sitä, että Yhdysvallat on ainoa maa, joka on koskaan käyttänyt ydinasetta. Myös länsiliittoutuneiden tekemä Dresdenin tuhoisa pommitus toisessa maailmansodassa sai Venäjän presidentiltä oman mainintansa.

Tuoreimmista tapahtumista Putin vieritti syyn Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisestä lännen, tarkemmin sanojen "anglosaksien" kontolle.

Putinin tulkinnan mukaan kaiken pahan alku ja juuri on Yhdysvallat, jonka tahtoon kaikki muut länsimaat joko pakotetaan tai sitten ne taipuvat siihen vapaaehtoisesti.

Kremlissä pidetyssä seremoniassa oli läsnä koko Venäjän politiikan ja muun yhteiskunnan kerma sekä anastettavien ukrainalaisalueiden Venäjän tukemien nukkehallintojen johto.

Putin odotutti arvovaltaista yleisöä jo totuttuun tapaansa saapumalla paikalle myöhässä.

Kremlissä sisätiloissa pidetyn tilaisuuden jälkeen on määrä järjestää myös ulkoilmajuhla Punaisella torilla.