Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Putin piti voi­ton­päi­vä­nä lyhyen puheen ja toisti vanhoja väit­tei­tä ja val­hei­ta

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti alle viidentoista minuutin puheen Moskovan Punaisella torilla osana voitonpäivän paraatia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti alle viidentoista minuutin puheen Moskovan Punaisella torilla osana voitonpäivän paraatia.

Putin sanoi olevansa ylpeä Venäjän joukoista, jotka käyvät Ukrainassa sotaa, jota Putin edelleen kutsui "sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi". Putin sanoi, että Venäjän valtion olemassaolo ja tulevaisuus riippuvat näistä joukoista ja että kaikki venäläiset tukevat "sankareitaan". Hänen mukaansa kaikki myös rukoilevat sotilaiden puolesta.

– Maamme kohtalon päättävistä taisteluista on aina tullut kansallisia ja pyhiä, Putin sanoi.

Ukrainan johdon hän haukkui jälleen kerran uusnatseiksi, mikä sopii kuvaan, kun Venäjällä muistetaan tänään Neuvostoliiton voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa.

Myös Venäjän valtion television lähetyksessä sotaa Ukrainassa verrattiin valheellisesti taisteluun natseja vastaan toisessa maailmansodassa.

Putinin mielestä sotaa käydään Venäjää vastaan

Putinin mielestä 78 vuotta natsi-Saksan kukistumisen jälkeen Venäjä ja koko maailma ovat jälleen uhattuina. Putinin mukaan koko sivilisaatio on taas "ratkaisevassa käännekohdassa".

Putin toisti jälleen, että länsimaat ovat unohtaneet, kuka natsit kukisti, ja että tämä historia yritetään tuhota. Putin ei maininnut, että liittoutuneet vapauttivat Keski-Euroopan myös lännestä ja etelästä, ja että nuo joukot eivät olleet neuvostoliittolaisia.

Putinin mukaan todellista sotaa käydään tällä hetkellä Venäjää vastaan ja länsimaiden tavoitteena on nähdä Venäjän kaatuminen. Hänen mielestään länsimaiden eliitit levittävät vihaa ja russofobiaa.

Venäjä sen sijaan haluaa nähdä vain rauhanomaisen tulevaisuuden, Putin sanoi.

Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

– Maailmassa ei ole vahvempaa aatetta kuin rakkautemme asevoimiamme kohtaan, Putin sanoi puheensa lopuksi.

Myös muita johtajia paikalla

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2020 Moskovan voitonpäivän paraatiin oli saapunut myös suurempi joukko muiden maiden johtajia.

Paikalla olivat ilmeisesti lähes kaikkien Keski-Aasian entisten neuvostomaiden johtajat, mukaan lukien Tadzhikistanin Emomali Rahmon, Kazakstanin Kasym-Zhomart Tokajev, Armenian pääministeri Nikol Pashinjan, ja myös Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka, joka saapui Moskovaan yllättäen maanantai-iltana. Monet johtajista ilmoittivat osallistumisestaan vasta aivan viime hetkillä.

Viime vuonna Keski-Aasian maiden johtajat pysyivät poissa Moskovan voitonpäivän paraatista Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.