Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Pääkirjoitus: Tuntien odotus venyy vuo­ro­kau­sik­si – hoi­ta­ja­pu­las­ta tullut vaa­ral­li­nen ter­veys­ris­ki

Putin lupasi kes­kus­tel­la Saimaan kanavan puu­kul­je­tuk­sis­ta  – Fen­no­voi­ma tai Aleksei Na­val­nyin tilanne eivät olleet pre­si­dent­tien ta­paa­mi­ses­sa esillä

Niinistö ja Putin puhuivat Moskovassa myös Helsingin hengestä ja ilmastonmuutoksesta.

Helsinki
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Moskovassa Kremlissä perjantaina 29. lokakuuta.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Moskovassa Kremlissä perjantaina 29. lokakuuta.
Kuva: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo keskustella Venäjän hallituksen kanssa Saimaan kanavasta.

Niinistö kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa tavattuaan Putinin.

Venäjä on ilmoittanut keskeyttävänsä raakapuukuljetukset kanavan kautta marraskuussa johtuen maan uusista rajoituksista. Rajoitukset eivät koske pelkästään Suomea, mutta Niinistön mukaan Putin kertoi ottavansa nimenomaan Saimaan kanavan osalta tilanteen esille.

Niinistö kertoi keskustelleensa Putinin kanssa Moskovassa myös "Helsingin hengestä" ja siitä, että edes minimitason keskinäisen luottamuksen vahvistaminen kansainvälisessä järjestyksessä olisi tärkeää.

– Putin ymmärsi tämän ajatuksen, presidentti totesi.

Niinistö on pitänyt eri yhteyksissä esillä ajatusta, että Helsingissä vuonna 1975 järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä voitaisiin järjestää huippukokous Suomessa vuonna 2025.

Hän kertoi keskustelleensa Putinin kanssa myös kansainvälisestä politiikasta ja totesi Putinin kantavan huolta muun muassa Iranin ydinasesopimusneuvotteluista.

Niinistö ei pitänyt sopivana siteerata suoraan Putinin näkemyksiä kansainvälisestä politiikasta.

Myös ilmastonmuutos oli esillä. Niinistöltä kysyttiin, mitä hän ajattelee Venäjän ilmastotoimista.

Presidentti sanoi, että esille oli tullut metsien hoito ja arvostus hiilinieluna. Toinen esiin tullut aloite oli ilmastokokouksen koolle kutsuminen Arktisen neuvoston yhteydessä.

Presidentit tapasivat ensimmäisen kerran sitten vuoden 2019. Niinistö mainitsi myös, että Putinista välittyi "varovaisuus" koronan ja siltä suojautumisen osalta. Hän ei täsmentänyt asiaa tarkemmin.

Navalnyi ei esillä tällä kertaa

Niinistö totesi, ettei hän keskustellut Putinin kanssa tällä kertaa Venäjällä vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilanteesta. Niinistö on nostanut Navalnyin tilannetta aiemmin aktiivisesti esille.

– Olen siitä aiemmin puhunut neljästi, hän totesi.

Sen sijaan Niinistö kertoi ottaneensa esille Venäjän käytännön määritellä "ulkomaalaiseksi agentiksi" erilaisia kansalaisjärjestöjä ja aktivisteja. Hän sanoi Putinin myöntäneen, että kyseinen säädöksen soveltaminen on levinnyt tarpeettoman laajalle.

Myöskään Fennovoiman ydinvoimahanke ei ollut esillä keskusteluissa.

Hanke on ollut viime päivinä otsikoissa muun muassa sen jälkeen, kun STT kertoi, että Suomen puolustusministeriö haluaa Fennovoiman ydinvoimalasta laadittavaksi riskianalyysin. Ministeriö on esittänyt, että analyysilla täydennetään voimalan vaatimaa rakentamislupapäätöstä.

Hankkeen käänteet kiinnostavat Kremliä, sillä venäläinen valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiöidensä kautta Fennovoiman osaomistaja ja laitostoimittaja.

Kysymys myös HS:n tilanteesta

Niinistö kommentoi myös Helsingin Sanomien toimittajien saamia rikossyytteitä, kun lehden toimittaja tiedusteli hänen näkemyksiään asiasta. Niinistö vastasi kysymykseen epäsuorasti.

– Meillä on rikoslaki, jota sen säätänyt eduskunta on tarkoittanut noudatettavaksi. En tunne syytteiden yksityiskohtia, hän kommentoi.

Kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan nostettiin perjantaina syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syytteet koskevat HS:n joulukuussa 2017 julkaisemaa artikkelia Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

Juttuun lisätty Niinistön kommentteja klo 19.13.