Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Puola aikoo hakea Saksan hy­väk­syn­tää Leo­pard-tais­te­lu­pans­sa­ri­vau­nu­jen lä­het­tä­mi­sel­le Uk­rai­naan – sanoo lä­het­tä­vän­sä tankit vaikka ilman lupaa

EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukraina-avusta tänään Brysselissä. Mukana Suomesta on ulkoministeri Pekka Haavisto.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock keskustelivat maanantaina Ulkoasiainneuvoston kokouksen lomassa Brysselissä.
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock keskustelivat maanantaina Ulkoasiainneuvoston kokouksen lomassa Brysselissä.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Puola aikoo hakea Saksan hyväksyntää Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämiselle Ukrainaan, ilmoitti Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki tänään.

Ukraina sekä useat länsimaat, mukaan lukien Puola, Viro, Latvia ja Liettua, ovat vaatineet Saksaa antamaan luvan sen valmistamien tankkien toimittamiselle Ukrainaan. Sunnuntaina Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock näytti jo vihreää valoa Puolalle sanomalla, että Saksa on valmis antamaan maalle luvan tankkien lähettämiseksi.

Puola on aiemmin puhunut 14 Leopard-tankin antamisesta Ukrainalle.

Pääministeri Morawiecki sanoi Puolan olevan valmiina lähettämään tankit myös ilman Saksan lupaa.

– Me pyydämme lupaa (Saksalta), mutta tämä on toissijaista. Vaikka emme saisi lupaa, lähettäisimme silti tankkejamme Ukrainaan muiden maiden kanssa, Morawiecki sanoi toimittajille tänään Guardianin mukaan.

Vaikka Saksaan kohdistuu nyt paljon kansainvälistä painetta, Saksa ei ole kiirehtinyt omaa päätöstään Leopard-tankkien lähettämisestä. ARD-kanavan haastattelussa sunnuntaina Saksan tuore puolustusministeri Boris Pistorius painotti, että päätöstä hyökkäykseen käytettävän raskaan sotakaluston antamisesta on harkittava tarkkaan, koska se vaikuttaisi hänestä myös saksalaisten turvallisuuteen, eikä Saksa halua osapuoleksi sotaan.

– Päätös tehdään pian, hän lupasi mutta sanoi Saksan etenevän asiassa liittolaistensa tahdissa.

Venäjä varoitti Ukrainan "joutuvan maksamaan" tankeista

Venäjä varoitti Ukrainan "joutuvan maksamaan", jos länsimaat antavat sille Leopard-tankkeja tai hyväksyvät niiden toimittamisen Ukrainalle.

– Kaikki maat, jotka suoraan tai epäsuorasti osallistuvat aseiden pumppaamiseen Ukrainalle sekä sen teknologisen tason nostamiseen, ovat vastuussa (konfliktin jatkumisesta), sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

– Tästä joutuu maksamaan Ukrainan kansa, hän sanoi Guardianin mukaan.

Ukrainalle annettavaa apua puidaan tänään Brysselissä

EU-maiden ulkoministerit puivat tänään Ukrainalle annettavaa apua kokouksessaan. Ulkoasiainneuvoston kokous alkoi Brysselissä aamupäivällä.

Pääpaino kokouksessa on ulkoministeriön tiedotteen mukaan Ukrainan tilanteessa ja maan auttamisessa. Viime viikolla moni EU:n jäsenvaltio ilmoitti uusista Ukrainalle lähetettävistä aseapupaketeista, joilla maa voi puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan.

Ukrainan aseapu oli esillä myös viime viikolla Saksan Ramsteinissa pidetyssä kokouksessa. Ukrainan liittolaiset eivät kuitenkaan saaneet Ramsteinissa tehtyä päätöstä Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle.

Myös Suomi ilmoitti viime viikolla toistaiseksi suurimmasta Ukrainalle annettavasta aseapupaketistaan. Paketin sisältämien puolustustarvikkeiden korvausarvo on noin 400 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriön mukaan keskusteluissa on määrä käsitellä myös Ukrainan auttamista Euroopan rauhanrahastosta.

Ulkoministereiden on määrä keskustella myös Länsi- ja Pohjois-Afrikan maiden vakaudesta. Ministerit tapaavat lisäksi Palestiinan pääministerin Mohammad Shtayyehin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) edustaa Suomea kokouksessa.