Mielipiteet: Mihin tar­vit­sem­me yliop­pi­las­kir­joi­tuk­sia?

Urheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kas­vo­mas­kien paluu

Pulut saavat pian häädön "Al­va­rin ka­ted­raa­lis­ta" – siilon kun­nos­tus­työt he­rät­tä­neet kiin­nos­tus­ta ympäri maail­maa

Siilossa voitaisiin mahdollisesti jo loppusyksystä järjestää pienimuotoisia tapahtumia

Oulu
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Toppilan siilon suunnitelmat nytkähtelevät eteenpäin.

Sen nykyisen omistajan, espanjalaisen Factum Foundation -säätiön projektikoordinaattori Laura Heinonen kertoo, että parhaillaan on käynnissä varainkeruu siilon muuntamisesta tutkimuskeskukseksi.

– Tavoitteena on kerätä 0,5–1,5 miljoonaa euroa. Sillä päästäisiin pelastamaan rakennus ja hyödyntämään tontin rakennusoikeutta uudisrakennuksella.

Tontilta on aikojen saatossa purettu tehdaskompleksiin kuuluvia rakennuksia.

Säätiö haluaisi rakentaa alueelle projektin toisessa vaiheessa uudisrakennuksen, joka mukailisi siilon vieressä joskus ollutta 400 neliön kokoista puun puhdistus- ja hakettajara­kennusta.

– Tärkeää on, että siilo voitaisiin jättää mahdollisimman alkuperäiseksi tilaksi ja sen teollinen perintö saisi näkyä.

Uudisrakennuksen roolina olisi olla siilon tukirakennus, johon tulisi muun muassa talotekniikkaa: viemäröinti, lämmitys, serverihuoneet, vessat ja kaikki käytännön tilat.

– Näin siilo saisi olla Alvarin katedraali, teollinen betonitemppeli. Se olisi tehokas monitoimitila, jossa voisi olla erilaisia näyttelyitä, taidetapahtumia ja konsertteja, Heinonen luettelee.

Tähtäimessä on valmistua Oulun asuntomessujen 2025 ja kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 aikoihin.

– Meillä on viiden vuoden suunnitelma, jonka aikana olisi tarkoitus saada molemmat rakennukset valmiiksi ja toiminta käyntiin.

Kuokkavieraille häätö

Korona-aika on vaikeuttanut myös siilon suunnitelmien edistymistä. Englantilaiset arkkitehdit ovat tehneet vasta yhden vierailun paikan päälle vuodenvaihteessa.

Tarkoituksena on, että tänä keväänä työt alkavat kunnolla. Oamk ja Factum Foundationin droonitiimi skannaavat lennokkeineen rakennuksen ilmasta käsin. Sisätilojen skannaukset tehdään sen jälkeen, kun lumet ovat lähteneet ja rakennus tyhjennetty. Toukokuussa tarkoituksena on tehdä akuutit korjaustoimet ja tilkitä aukot.

– Siellä on kaiken maailman roinaa, ja rakennuksessa asustaa aikamoinen puluyhdyskunta. Näille kuokkavieraille tulee nyt häätö.

Tapahtumia syksyllä?

Heinosen mukaan Factum Foundation on saanut suuren määrän yhteydenottoja jo ennen varainkeruun aloittamista. Kiinnostusta on osoitettu muun muassa Amerikasta, muualta Euroopasta ja Englannista.

– Se määrä kontakteja, mitä olemme saaneet ihmisiltä, jotka ovat aivan hullaantuneita Alvar Aaltoon, on yllättänyt positiivisesti. Ihmiset kokevat, että aika on ajankohtainen Aallon perinnölle: funktionalismin käytännöllisyydelle ja ympäristöajattelulle.

Heinonen toivoo, että jo loppusyksystä siilossakin voisi pitää pienimuotoisia tapahtumia, vaikka työt rakennuksessa ovatkin kesken.

– Haluaisimme tehdä Lumo-valofestivaalille jotain revontuliin liittyvää. Aalto suunnitteli New Yorkin maailmannäyttelyyn Suomen paviljongin, jonka inspiraationa olivat revontulet. Ajattelimme, että tästä ideasta voisi ammentaa inspiraatiota.