Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kolumni
Tilaajille

Pu­heen­vuo­ro: Poh­jois-Poh­jan­maan ke­sä­yli­opis­to kor­kea­kou­lun ja kou­lu­tuk­sen asialla jo 70 vuotta

Kesäyliopiston toiminta, sen opettajat ja oppilaat ja taustaorganisaatiot edistivät Oulun yliopiston perustamista, historioitsija Anna Nieminen kirjoittaa.

Puheenvuoro

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto viettää 70-vuotisjuhlavuottaan. Aikoinaan kesäyliopistotoiminta kasvatti Oulua akateemisuuteen ja osoitti valtiovallalle kaupungin olevan valmis omaan yliopistoon.

Ensimmäiset kaksi viikkoa kestäneet kesäkurssit järjestettiin kesällä 1951 Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun ja Suomen Kansakoulunopettajain Liiton yhteistyöllä.

Kursseja jatkettiin seuraavina kesinä, Pohjois-Pohjanmaan Maakuntaliitto alkoi huolehtia Oulun kesäyliopistosta ja liittoon perustettiin erityinen kesäyliopistojaosto.

Kesäyliopisto tarjosi ennen kaikkea jatkokoulutusta kansakoulunopettajille, joilla oli mahdollisuus suorittaa kasvatusopin ja sielutieteen eli psykologian kursseja. Joka kesä osallistujia oli useampi sata.

Opettajien, koulujen ja koulutuksen hyväksi tehtävä työ oli samalla Pohjois-Suomen henkistä jälleenrakentamista, jolle oli suuri tarve.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.