Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Puheen ym­mär­tä­mi­nen – tök­ki­mis­tä ja ta­hal­lis­ta vää­ri­nym­mär­tä­mis­tä

Ilari Tapio (Kaleva 26.9.) osui kohdalleen, poliitikkojen kielenkäytössä esiintyy roisia kollegoiden tökkimistä ja tahallista väärinymmärtämistä.

Tässä muutamia Kalevasta poimimiani esimerkkejä, jotka voivat esiintyä tuon tuostakin, jääkööt nimet mainitsematta, vaikka joidenkin puheissa ne ovat arkipäivää. Arvelenpa, että jos perheessä vanhemmat käyttäisivät moista kieltä arjessaan, tulisi sosiaalipuolen väki ottamaan lapset huostaan.

”Juurikin niin” kuulostaa ehkä viisaammalta kuin entinen joo. Vaikka jokin esitetty asia tuntuu hyvältä ehdotukselta, vaan on väärältä edustajalta, sanotaan ”en mitenkään pysty ymmärtämään”. Oikein voimakkaita sanontoja ovat sodankäyntiin viittaavat, esimerkiksi ”taistellaan vallasta”, joku voi pudottaa ”uutispommin”, tai että jokin asia ”ammutaan alas”. ”Populismin alttari” ei varmaankaan tarkoita ehtoollisen jakamista.

Kaikki tietävät kuinka vaarallinen tilanne on, kun pannaan ”veitsi kurkulle”, vaan se tuo ”miljoonia vaikeuksia”.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.