Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Pu­don­neil­ta eh­dok­kail­ta va­pau­tui yli 1,5 mil­joo­naa ääntä, ja niiden ja­kau­tu­mi­nen rat­kai­see seu­raa­van pre­si­den­tin nimen

Vaikka presidentinvaalissa on jäljellä enää kaksi ehdokasta, tuloksen ennakointi ei välttämättä muutu helpommaksi.

Tuoreiden mittausten "kaksintaistelukysymyksissä" Alexander Stubb on kyllä päihittänyt Pekka Haaviston selvästi, mutta kahden ehdokkaan aidossa taistoissa voimasuhteet helposti myös tasoittuvat.

Muun muassa Kipinän koululla Pudasjärvellä presidentinvaalin äänestyslippuja leimataan seuraavan kerran 11. helmikuuta.
Muun muassa Kipinän koululla Pudasjärvellä presidentinvaalin äänestyslippuja leimataan seuraavan kerran 11. helmikuuta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Stubbin ja Haaviston ero oli nyt vain 1,4 prosenttiyksikköä, vajaat 46 000 ääntä. Haavisto kokosi kaiken lisäksi varsinaisena vaalipäivänä enemmän ääniä kun Stubb.

Haaviston nousua todennäköisesti kuitenkin selitti taktinen äänestäminen. Osa Jutta Urpilaisen ja Li Anderssonin kannattajista ryhmittyi loppumetreillä varmistamaan Haaviston jatkoa ja torjumaan Jussi Halla-ahoa.


Jatkosta pudonneet ehdokkaat saivat  yli 1,5 miljoonaa ääntä. Sen potin jakautuminen Stubbin ja Haaviston kesken ratkaisee kakkoskierroksen.

Nyt kummassakin leirissä mietitään loppusuoran imevimpiä teemoja. Jaossa ovat esimerkiksi Jussi Halla-ahon yli 615 000 ja Olli Rehnin 497 000 ääntä.

Halla-aholaisia maahanmuuttolinjauksia ei kannata odottaa sen enempää Stubbilta kuin Haavistoltakaan. Stubbin kantaan asettuminen lienee perussuomalaisille kuitenkin helpompaa, sillä kirosanasta vihervasemmisto Haavisto edustaa ainakin osaa viher.

Mahdollista on sekin, että osa Halla-ahoa tukeneista ei halua äänestää toisella kierroksella kumpaakaan liberaalia ehdokasta.

Haavisto oli nyt monen suuren ja keskisuuren kaupungin ykkönen, myös Oulun. Laajan kaupungin poliittinen kaksijakoisuus näkyi nyt siinä, että niin sanotuissa liitoskunnissa Olli Rehn oli ykkönen. Yli-Iissä hän sai yli 40 prosentti äänistä.

Karun matemaattisesti ajatellen nyt ehdokkaiden pitää joka tapauksessa panostaa suuriin keskuksiin. Se näkyykin siinä, millä paikkakunnilla ehdokkaat vielä nähdään.


Takuuvarmasti historiallinen näiden vaalien tulos on siinä, että uuden presidentin rinnalla esiintyy muualla kuin Suomessa syntynyt henkilö.

Ylipäätään voi olettaa, että toisella kierroksella valokiila osuu nyt enemmän ehdokkaiden puolisoihin. Etenkin konservatiivisten äänestäjien joukossa samaa sukupuolta oleva elämänkumppani voi yhä olla hankala nieltävä. Se toimisi Stubbin eduksi.

Haaviston voi joka tapauksessa olettaa saavan suuren osan Urpilaisen ja Anderssonin äänistä ja tukea myös Rehniltä vapautuneista äänestäjistä.

Asetelmia saattaa ravistella myös se, miten pudonneiden ehdokkaiden tunnetut  tukijat ilmoittautuvat kahta jäljellä olevaa tukemaan. Muutama yllätys kuultiin jo maanantaina. Vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen ministeri Merja Kyllönen Kainuusta ilmoittautui kokoomuslaisen Stubbin tueksi ja perussuomalaisten Sheikki Laakso Haaviston taakse.