Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Psy­ko­te­ra­pia­kes­kus Vas­taa­mon tie­to­mur­to ruuh­kaut­ti Ri­kos­uh­ri­päi­vys­tyk­seen – Oulun po­lii­sil­le tehty tie­to­mur­toon liit­tyen jo lähes 500 ri­kos­il­moi­tus­ta

Vastaamon järjestelmiin murtauduttiin vuonna 2018 ja tekijä tai tekijät varastivat tuhansittain potilastietoja. Syyskuussa 2020 Vastaamolle esitettiin lunnasvaatimus.

Vastaamon tietomurrosta on Oulun poliisilaitoksellekin jätetty satoja rikosilmoituksia.
Vastaamon tietomurrosta on Oulun poliisilaitoksellekin jätetty satoja rikosilmoituksia.
Kuva: Pekka Peura

Psykoterapiakeskus Vastaamo teki syyskuussa poliisille rikosilmoituksen potilastiedoilla kiristyksestä. Poliisi alkoi tutkia juttua törkeänä tietomurtona ja törkeänä kiristyksenä.

Poliisi ryhtyi selvittämään myös, onko Vastaamo täyttänyt tietosuojavelvoitteensa. Vastaamo tiedotti asiasta julkisuuteen 21. lokakuuta.

24. lokakuuta kävi ilmi, että myös Vastaamon asiakkaat olivat alkaneet saada henkilökohtaisia kiristysviestejä. Sunnuntaina Vastaamo tiedotti, että asiakkaiden lisäksi myös sen työntekijöitä on joutunut henkilökohtaisen kiristyksen uhriksi.

Millaiset ruuhkat Rikosuhripäivystyksessä on nyt, toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg?

– Kyllähän meillä aikamoisen ruuhkautunut on tämä meidän palvelumme. Äsken kuulin, että 116 006 -puhelinpalvelussa jonossa olisi noin 20 ihmistä ja chatissa on myös jonoa. Olemme yrittäneet saada ja olemme saaneetkin lisää väkeä päivystykseen, mutta meidänkin resurssit ovat rajalliset.

– Lisäksi ihmiset ovat jättäneet meille yhteydenottopyyntöjä. Meille voi myös tulla asiakkaaksi jättämällä yhteydenottopyynnön. Niitä on viikonlopun aikana kertynyt paljon, joten nekin myös pitää hoitaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.