Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Tilaajille

Pro­fes­so­ri: Venäjän hyök­käys Kra­ma­tors­kiin si­ne­töi­si Py­hä­joen ydin­voi­ma­lan koh­ta­lon – Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­lan reak­to­ri taotaan Itä-Uk­rai­nan rin­ta­man reu­nal­la

Jos Venäjä valtaisi Itä-Ukrainassa sijaitsevan Kramatorskin tehdaskaupungin, Vladimir Putin hautaisi todennäköisesti itse mahdollisuutensa rakentaa ydinvoimala Suomeen. PJSC Energomashspetsstalin metallitehdas on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin pääomistama, mutta se on Ukrainan valtion hallussa. Fennovoiman mukaan tilanne Kramatorskissa on rauhallinen ja tehdas on normaalisti toiminnassa.

Moskovan Army 2021 -sotilastekniikan messuilla esiteltiin Rosatomin osastolla myös ensimmäisen neuvostoliittolaisen atomipommin kuoria.
Moskovan Army 2021 -sotilastekniikan messuilla esiteltiin Rosatomin osastolla myös ensimmäisen neuvostoliittolaisen atomipommin kuoria.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Pyhäjoen ydinvoimalan reaktori taotaan Donetskin alueella paikassa, josta on vain 50 kilometriä matkaa Euroopan ruutitynnyriin, Ukrainan ja Venäjän väliseen rintamarajaan. Nimihirviön takaa löytyvä PJSC Energomashspetsstalin tehdas Kramatorskissa on nykyisessä kriisissä erikoinen ilmestys, sillä se on venäläisen valtionyhtiön Rosatomin pääomistama, mutta sijaitsee Ukrainan puolella ja mukana on myös paikallista ukrainalaista omistusta.

Tehdas sijaitsee Donbasissa siinä osassa Ukrainalle kuuluvaa Donetskin aluetta, joka on Ukrainan hallituksen kontrollissa eikä "Venäjä-mielisten separatistien" vallassa.