Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö Ylelle: Na­val­nyin tuomio on kova rat­kai­su – useat maat vaa­ti­vat Na­val­nyin va­paut­ta­mis­ta

Tuomioistuin muutti Aleksei Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi.

Sauli Niinistö piti Aleksei Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna.
Sauli Niinistö piti Aleksei Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna.

Presidentti Sauli Niinistö pitää oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tuomiota Venäjällä kovana ratkaisuna, kertoo Yle.

Niinistö sanoo Ylelle, että suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ehdollista tuomiota ei voitaisi laittaa toimeen ehdonalaisen valvontarikkomuksen johdosta. Ehdonalaisrikkomus tapahtui Navalnyin ollessa Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä.

– Navalnyin, joka myrkytettiin, sallittiin lähteä Saksaan. Hän palasi sieltä vapaaehtoisesti kaksi viikkoa myöhässä ja tämä rike aiheutti sitten todella kovan seuraamuksen, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa nyt jää nähtäväksi, miten oppositiovoimat reagoivat Navalnyin tuomioon.

Navalnyin kannattajat kutsuivat jo mielenosoittajia koolle Moskovan keskustaan tiistai-illaksi. Aiemmissa mielenosoituksissa eri puolilla Venäjää on pidätetty tuhansia ihmisiä.

Pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto ottivat kantaa tuomioon Twitterissä. Molemmat kirjoittavat, että Navalnyin vankeusrangaistus ei ole hyväksyttävä, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo aiemmin todennut alkuperäisen ehdonalaistuomion perusteettomaksi.

Navalnyin vapauttamista vaaditaan

Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ranska vaativat Venäjää vapauttamaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin. Vaatimuksen esittivät myös EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Navalnyin lisäksi tulisi vapauttaa myös sadat muut viime viikkoina mielenosoituksissa kiinni otetut venäläiset.

– Tämänpäiväinen vääristynyt tuomio, joka kohdistuu ennemmin myrkytyksen uhriin kuin siitä vastuussa oleviin, osoittaa, että Venäjä ei noudata sitoumuksia, joita odotetaan kansainvälisen yhteisön vastuullisilta jäseniltä, sanoi puolestaan Britannian ulkoministeri Dominic Raab kannanotossaan.

Moskovalainen tuomioistuin muutti Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Navalnyin on määrä suorittaa tuomionsa vankileirillä.

Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää kolmen ja puolen vuoden tuomiosta vankeusaikaa jäljelle käytännössä istuttavaksi kaksi ja puoli vuotta.