Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö päätti Suomen liit­ty­mi­ses­tä Natoon – hy­väk­syi so­pi­muk­set ja al­le­kir­joit­ti uudet lait

Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti Natoon liittyviä asiakirjoja torstaina.
Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti Natoon liittyviä asiakirjoja torstaina.
Kuva: Fanni Uusitalo, Valtioneuvoston kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti torstaina Suomen Nato-jäsenyydestä.

Niinistö hyväksyi Suomen liittymisen Pohjois-Atlantin sopimukseen, joka on Naton perustamissopimus. Siinä määritellään Naton toiminnan periaatteista sekä jäsenmaiden velvollisuuksista.

Samalla Niinistö vahvisti eduskunnan säätämät Nato-lait.

Tasavallan presidentti päätti myös Ottawan sopimuksen allekirjoittamisesta ja ratifioinnista. Ottawan sopimus koskee Naton oikeushenkilöllisyyttä ja Naton henkilöstön erioikeuksia ja vapauksia.

Suomesta tulee Naton jäsen, kun kaikki Naton jäsenmaat ovat hyväksyneet liittymisen ja Suomi on saanut Naton pääsihteeriltä kutsun liittyä Natoon.

Lisäksi jäsenyyden ehtona on se, että ulkoministerin allekirjoittama Suomen liittymiskirja Pohjois-Atlantin sopimukseen on talletettu Yhdysvaltain hallituksen huostaan. Yhdysvaltain hallitus toimii sopimuksen tallettajana.

Nykyisistä Nato-maista 28 on hyväksynyt Suomen liittymisen puolustusliittoon. Suomen Nato-jäsenyys vaatii vielä Turkin ja Unkarin parlamenttien hyväksynnän. Kumpikin maa on vakuuttanut, että Suomen jäsenyys hyväksytään lähiviikkoina.

Suomi liittyy Naton jäseneksi todennäköisesti ennen Ruotsia. Alunperin Suomen ja Ruotsin tavoitteena oli edetä Nato-jäsenyydessä yhtä aikaa.