Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö MTV:l­lä: Itä­me­ren alueel­la ei tällä het­kel­lä ole kovin paljon so­ti­laal­li­sen läs­nä­olon jän­ni­tet­tä

Niinistö puhuu Euroopan unionista voiman ja rahan kokonaisuutena. EU käyttää sotilaallisiin menoihin yhdessä huomattavasti enemmän kuin Venäjä, presidentti muistutti.

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi keskiviikkoiltana MTV:n ohjelmassa, ettei pidä Itämeren turvallisuustilannetta erityisen huolestuttavana. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi keskiviikkoiltana MTV:n ohjelmassa, ettei pidä Itämeren turvallisuustilannetta erityisen huolestuttavana. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Presidentti Sauli Niinistön arvion mukaan Suomella tai Itämeren alueella ei ole tällä hetkellä syytä huoleen.

– Ei meillä tässä nyt kyllä suurempaa hätää ole muuta kuin se, että meidän täytyy tuntea huolta siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa, Niinistö sanoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Niinistö viittasi sota-aluksiin, jotka liikkuivat Atlantilla ja kävivät Kaliningradissa hakemassa joukkoja aluksille.

– Jännitteet varmaankin kasvoivat siellä, minne nämä joukot päätyivät. Ne saattoivat päätyä hyvinkin Mustanmeren alueelle.

Presidentti muistutti, että Venäjä on informoinut itse laajasta sotaharjoituksestaan.

– Se tilanne, jossa nyt olemme, että Itämeri näyttäytyy suhteellisen rauhallisena, ei ole välttämättä lopullinen totuus, kun aikaa kuluu, Niinistö muistutti.

Hänen mielestään Eurooppaa on ajateltava kahtena kokonaisuutena. Niinistö sanoi, että voima ja raha puhuvat ja ne ovat vallankäytön elementtejä.

– Jos puhutaan sotilaallisesta voimasta, EU käyttää sotilaallisiin menoihin yhdessä huomattavasti enemmän kuin Venäjä. Taloudessa EU:n yhteenlaskettu potentiaali on sekin kolmen suuren joukossa.

Yhteismarkkinat ovat EU:ssa yksi voimanlähde.

– Mitä tulee tuohon sotilaallisen puoleen, niin armeijoita taitaa olla yhteensä 27.

Niinistö on edelleen Nato-kansanäänestyksen kannalla

MTV uutisten Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suomalaisista katsoo, että Suomen pitäisi hakea Naton jäsenyyttä. Vastaajista 43 prosenttia vastustaa jäsenyyden hakemista ja 27 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Keskustelua sotilasliitto Natosta Niinistö pitää erittäin tervetulleena. Hänen mukaan kansalaisten mielipiteen selvittämiseksi ei mikään tavallinen mielipidekysely riitä.

– Sen pitäisi olla äärimmäisen laaja. Silloin ei kyllä olla kaukana kansanäänestyksestä. Olen edelleen sitä mieltä. Suuret ratkaisut, kuten EU-jäsenyys ja Nato-jäsenyys, vaativat kansan kantaa.

– Niissä on se muuten vaara, että kansakunta jakaantuu, jos tätä legitiimisyyttä ei löydy riittävästi.