Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: Luot­ta­mus Suomeen syn­ty­nyt han­ka­lis­ta vai­heis­ta sel­viä­mäl­lä – Jenni Haukio edustaa tänään ko­ti­mai­ses­sa puvussa

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö tervehti mediaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa.
Presidentti Sauli Niinistö tervehti mediaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Presidentti Sauli Niinistö sanoo luottavansa Suomeen, koska hankalien vaiheiden kautta ihmiset voivat löytää itsestään yllättäviä voimia. Niinistö vastasi kysymykseen puhuessaan medioille ennen Linnan juhlien kättelyjen alkua.

Hänen puolisonsa Jenni Haukio lisäsi, että tukea löytää ihmisistä lähellään, kun sellaista tarvitsee.

– Lähiyhteisöjen, perheen, ystävien, tuttavien, naapurien kautta löydämme sen tuen toinen toisistamme pahana päivänä, Haukio sanoi.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna itseensä luottava Suomi.

Niinistöltä kysyttiin myös, millaista kansaa suomalaiset haastavina aikoina oikein ovat.

– Luulisin, että tässä tarvittaisiin viitisen miljoonaa peiliä kertomaan se, jokainen tuntee itsensä ja läheisensä. Meillä on aikamoiseen mittaan asti kykyä toimia yhdessä. Ja kai nämä talven tuiskut opettavat vähän sitkeyttäkin, hän sanoi.

Demokratian riemuvoittona Niinistö sanoi pitävänsä sitä, miten muun muassa poliittiset puolueet, eduskunta, hallitus ja hallinto ovat osoittaneet kykyä toimia yhdessä nopeasti vaikean vuoden aikana.

Itsenäisyys yhä arvokkaampi

Itsenäisyyden merkityksen muuttumista Niinistö ei ajattelussaan tunnistanut, mutta sen arvossa on tapahtunut muutos.

– Kun jokin on uhattuna, se osoittautuu entistäkin arvokkaammaksi. Myös tapahtumat, joilla oma itsenäisyytemme on saavutettu ja onnistuttu pitämään, nousevat entistä suurempaan arvoon.

Tulevaisuuden Suomen Niinistö sanoi näkevänsä sellaisena, jossa siihen suhtaudutaan hyvin luottavaisesti ja sitä rakennetaan aina vain paremmaksi.

– Se on haastava tehtävä: tänään silmiini sattui taas yksi kansainvälinen vertailu, jossa emme näköjään mitenkään pääse tipahtamaan kolmen–viiden kärjestä pois, Niinistö sanoi.

Haukiolla kotimainen asu

Haukio pukeutuu tänä vuonna Linnan juhlissa kotimaiseen mittatilaustyönä tehtyyn juhlapukuun, jonka materiaaleina on käytetty silkkiä ja pitsiä. Puku on väriltään harmaa.

Haukio on aiemmin käyttänyt samaa pukua vuonna 2019 Japanin keisarin kruunajaisissa Tokiossa. Tämän jälkeen puvun hihoja on muokattu.

Haukio on pukeutunut Linnan juhlissa aiemminkin kertauspukuun. Vuoden 2019 Linnan juhlissa nähty fuksianpunainen silkkipuku oli alun perin tehty vuoden 2015 itsenäisyyspäivän vastaanotolle.