Keikka-arvio: Night­wish esitti hen­gäs­tyt­tä­vän kei­tok­sen Qstoc­kis­sa

Sähköpotkulaudat : Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la lii­ku­taan kau­pun­gis­sa sa­moil­la sään­nöil­lä kuin pol­ku­pyö­räl­lä

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö ei odota Bidenin voiton muut­ta­van Suomen ja USA:n suh­tei­ta, Nii­nis­tö toivoo USA:n paluuta Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­muk­seen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että Yhdysvaltain uuden presidentin päähuomio on maan sisäisissä asioissa, koska koronavirus raivoaa ja maan talous on vaikeuksissa.

Helsinki
Sauli Niinistö on tavannut Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin kahdesti. Vuonna 2011, kun Biden vieraili Suomessa ja Niinistö oli eduskunnan puhemies. Toisen kerran Munchenin turvallisuuskongressissa.
Sauli Niinistö on tavannut Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin kahdesti. Vuonna 2011, kun Biden vieraili Suomessa ja Niinistö oli eduskunnan puhemies. Toisen kerran Munchenin turvallisuuskongressissa.

– USA palaa järjestäytyneen yhteistyön piiriin, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Joe Bidenin voittoa Yhdysvaltain presidentiksi.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden todettiin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi lauantai-iltana Suomen aikaan. Biden ohitti ääntenlaskennan loppumetreillä presidentti Donald Trumpin niin Pennsylvaniassa kuin Georgiassa.

Kaksi tärkeää uutiskanavaa CNN ja NBC totesivat Bidenin voittajaksi lauantai-iltana noin kello 18.30 Suomen aikaa. Edison-tutkimuslaitos ja uutistoimisto AP päätyivät samaan.

Presidentti Niinistö puhui medialle sunnuntaina Presidentinlinnassa järjestetyssä tilaisuudessa. Niinistön mukaan transatlanttiset suhteet tulevat olemaan toimivia, vaikka paluuta kulta-aikaan ei enää ole.

Niinistö uskoo, että uuden presidentin päähuomio on maan sisäisissä asioissa, koska koronavirus raivoaa ja talous on vaikeuksissa.

– Kuitenkin myös kansainvälisissä suhteissa tapahtuu: Paluu pöytiin on oikeaan osunut ilmaisu. Toivomme näkevämme paluun varsinkin Pariisin pöytään eli Pariisin ilmastosopimukseen.

Niinistö odottaa muutosta USA:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan, ja silloin suomalaisille yrityksille tarjoutuu mahdollisuuksia.

Joe Bidenilla on nyt presidentti Niinistön mukaan vaativa tehtävä yhdistää kansa.
Joe Bidenilla on nyt presidentti Niinistön mukaan vaativa tehtävä yhdistää kansa.

Niinistön mukaan USA:n vaalitulos oli lopulta selkeämpi kuin monen päivän jännitys antoi aluksi odottaa. Presidentti Niinistö seurasi vaaleja tiiviisti ensimmäisenä yönä, mutta kaikkina viitenä päivänä seuranta ei enää ollut yhtä tiivistä.

Kahdenvälinen suhde tiivistynyt

Niinistö totesi, että Suomen ja USA:n kahdenvälinen suhde on hyvä ja se on tiivistynyt viiden vuoden aikana. Hän huomautti, että suhde alkoi jo presidentti Barack Obaman aikana.

Syynä olivat Venäjän toimet Itä-Ukrainassa, jotka kiinnostivat Yhdysvaltoja. Myös Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus on ollut USA:n kiinnostuksen kohteena.

Niinistön mukaan kahdenvälinen suhde ei koske vain turvallisuuspolitiikkaa, vaan siihen liittyy myös suomalaista teknologiaan. 5G ja jäänmurtajat ovat olleet nyt esillä, Niinistö huomautti.

– USA on kiinnostunut Suomesta myös meneillään olevan hx-hankinnan takia.

Biden tavannut suomalaisia

Joe Biden on tavannut paljon suomalaisia poliitikkoja muun muassa vierailullaan Suomessa 2011. Niinistö on tavannut Bidenin kahdesti. Vuonna 2011, kun Biden vieraili Suomessa ja Niinistö oli eduskunnan puhemies. Toisen kerran Munchenin turvallisuuskongressissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui medialle sunnuntaina Presidentinlinnassa järjestetyssä tilaisuudessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui medialle sunnuntaina Presidentinlinnassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Biden on kotoisin Delaweresta, jonne muutti suomalaisia ja ruotsalaisia 1600-luvulla, joten se on vanhempi maita yhdistävä tekijä

Trumpista jäi toinen maku kuin julkinen kuva

Trumpista Niinistö totesi, että hän tuli politiikan ulkopuolelta ja ei antanut arvoa järjestäytyneelle yhteistyölle, vaan uskoi omaan tekemiseen. Trumpin hän sanoi jättäneen kuitenkin pysyvää jälkeä muun muassa Lähi-itään.

Niinistö tapasi pari kertaa Trumpin. Niinistön mukaan Trumpista jäi toinen maku kuin Trumpin julkinen kuva on.

Donald Trump on syyttänyt Bidenia vaalivilpistä.

– Minusta on selvää, että sitten jos osoitetaan jokin konkreettinen yksityiskohtainen väite, että tässä on menetelty väärin, uskon, että se tutkitaan tarkoin.

Bidenilla on nyt Niinistön mukaan vaativa tehtävä yhdistää kansa.

– Toivon, että hävinneeltä puolelta löytyisi henkilöitä, jotka tasaisivat kuumenneita tunteita. Ihmiset uskovat paremmin, jos sana tulee läheltä.

Presidentti Niinistö piti mediatilaisuuden isänpäivänä. Hän kertoi ehtineensä viettää juhlapäivää myös kotona. Isänpäivälahjaksi hän sai Aaro-pojaltaan joulupiparin, johon oli kuorrutettu isi.