Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö Dagens Ny­he­te­ril­le: Olen erit­täin huo­lis­sa­ni mah­dol­li­ses­ta sodan syt­ty­mi­ses­tä Eu­roo­pas­sa

Niinistö arvioi, että joko tilanne jännittyy entisestään tai Ukrainaan syttyy sota, jos tilanteeseen ei löydy ratkaisua.

Tukholma/Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa olevansa hyvin huolestunut sodan uhkasta Euroopassa. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa olevansa hyvin huolestunut sodan uhkasta Euroopassa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Presidentti Sauli Niinistö sanoo ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa olevansa erittäin huolissaan mahdollisesta sodan syttymisestä Euroopassa.

Niinistö näkee kaksi vaihtoehtoa, jos tilanteeseen ei saada soviteltua jonkinlaista ratkaisua. Niinistö arvioi, että joko tilanne jännittyy entisestään tai Ukrainassa syttyy sota.

Niinistö huomauttaa, että tietynlaisia sotatoimia on jo käynnissä Ukrainassa.

Presidentti totesi, että jos Ukrainan rajalle kootut venäläissotilaat astuvat maiden välisen rajan yli, Venäjälle on luvassa kovia sanktioita.

Niinistö kertoi jännitteen olleen läsnä vuoden 2014 Krimin valtauksesta lähtien, mutta tilanteen viimeaikaisen kiristymisen syytä voi Niinistön mukaan vain arvailla.

– Kesällä EU ja Nato keskustelivat strategisista linjauksistaan ja yhteistyöstään. Se on mielestäni saattanut olla syy Venäjälle ajatella, että Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria suunnitellaan ilman Venäjää, Niinistö kertoi lehden haastattelussa.

Niinistö: Hybridiuhat ehkä sotilaallisia uhkia suurempi seuraus, jos Natoon liityttäisiin

Nato-optiosta kysyttäessä Niinistö kertoi, että mailla on oikeus valita liittoumansa tai liittoutumattomuutensa. Niinistö ei usko mahdolliseen Natoon liittymisen liittyvän suoraa sotilaallista uhkaa, mutta muuttuneen maailman hybridiuhkat voivat olla jopa vaarallisempia.

– Ne voivat olla perinteisiä aseita vaarallisempia, koska on vaikea seurata, kuka niitä käyttää, Niinistö kertoo.

Niinistö piti epätodennäköisenä, että Ruotsin tai Suomen alueet joutuisivat vedetyksi mukaan, jos Ukrainan tilanne kärjistyisi sodaksi.

Presidentti kertoo olevansa monen eurooppalaisen tavoin onnekas, että on elänyt rauhan aikana.

– Olemme ehkä liiankin tottuneita turvalliseen ja kauniiseen elämään. Olemmeko unohtaneet kyvyn ymmärtää, että uhkia on olemassa? Niinistö kysyy haastattelussa.