Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Pre­si­den­tin­vaa­lin jän­ni­tys ka­sau­tuu lop­pu­met­reil­le, kak­kos­kier­rok­sel­le menijät voivat ratketa pie­nil­lä eroilla

Varmin veikkaus ensi sunnuntain presidentinvaalista on se, että presidentti jää vielä valitsematta. Yhdenkään ehdokkaan kannatus ei tuoreissa mielipidemittauksissa ole noussut edes yli 25 prosentin.

Takuuvarmasti sunnuntaina selviää kuitenkin se, keistä ehdokkaista ei ainakaan tule nyt presidenttiä. Yhdeksästä seitsemän putoaa pelistä.

Keitä taas kaksi jatkoon menevää ovat, on mielipidemittausten perusteella avoin kysymys.

Verrattuna kuuden vuoden takaiseen jännitystä on nyt ilmassa moninkertainen pitoisuus. Viimeksi Sauli Niinistö oli liian ylivoimainen. Vaalin tiedettiin lähes varmasti ratkeavan ensimmäisellä  kierroksella. Niin myös kävi.

Tilanteen kutkuttavuus selittänee sitä, miksi kansalaiset olivat nyt ennakkoäänestyksessä viimekertaista selvästi aktiivisemmin liikkeellä. Kaikista äänioikeutetuista äänestyslippunsa uurnaan on pudottanut jo 43,9 prosenttia. Vuoden 2018 lukema oli 36,7.


Presidenttiehdokkaiden koko kaarti mainoksissa Helsingin Hakaniemessä.
Presidenttiehdokkaiden koko kaarti mainoksissa Helsingin Hakaniemessä.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuusi vuotta sitten lopullinen äänestysprosentti oli 69,6. Nyt mennään todennäköisesti komeasti ohi. Kansa haluaa käyttää sille kuuluvaa valtaa.

Presidentti on kansalaisille edelleen paljon muutakin kuin ulkopolitiikan johtaja, siksi vaali sytyttää äänestäjät.

Helsingin Sanomien maanantaina julkistaman mittauksen mukaan kakkoskierroksen paikoista kisaavat nyt vahvimmin Alexander Stubb (kannatus 22 %), Pekka Haavisto (20 %) ja Jussi Halla-aho (18 %). Olli Rehn oli neljäs jo selvän välimatkan päässä (12 %).

HS:n mittauksen perusteella Halla-aho on alkanut kiriä. Torstaina julkistetaan Ylen mittaus, joka antaa vielä tuoreempaa tietoa kannatusten liikkeistä. Mitä nuo numerot kertovatkin, ratkaisu tapahtuu vasta sunnuntaina äänestyspaikoilla.


Paljon on kiinni siitä, kenen äänestäjät lähtevät liikkeelle näillä näkymin leudossa säässä. Sekä viime presidentinvaaleissa ja eduskuntavaaleissa perussuomalaisten äänestys on painottunut varsinaiseen vaalipäivään.

Vaaliasetelmat ovat kuitenkin joka kerralla erilaiset, joten pitkälle meneviä päätelmiä ei historian perusteella kannata tehdä. Taktista äänestämistäkin voi odottaa.

Taktinen äänestys voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että jos Halla-aho näyttää torstaina julkistettavan mittauksenkin mukaan nousevan kahden kärkinimen joukkoon, esimerkiksi osa Jutta Urpilaisen tai Li Anderssonin tukijoista päättää Halla-ahon pudottamiseksi kohdistaa tukensa nyt Haavistolle.

Joka tapauksessa vaalin tulos on aidosti auki. Kakkoskierrokselle menevät voivat ratketa pienilläkin eroilla. Fraasi on moneen kertaan hoettu, mutta nyt jokaisella äänellä voi olla merkitystä.