PPSHP:n sel­vi­tys: En­si­hoi­don siir­tä­mi­nen pe­las­tus­lai­tok­sel­ta sai­raan­hoi­to­pii­ril­le lisäisi po­ti­las- ja työ­tur­val­li­suut­ta sekä te­hos­tai­si han­kin­to­ja

PPSHP selvittää ensihoitotoiminnan siirtämistä pelastuslaitokselta sairaanhoitopiirille.
PPSHP selvittää ensihoitotoiminnan siirtämistä pelastuslaitokselta sairaanhoitopiirille.
Kuva: Taneli Kärki

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on selvittänyt ensihoitotoiminnan siirtämistä pelastuslaitokselta sairaanhoitopiirin omaksi toiminnaksi. 

Selvityksen mukaan toimintojen siirtäminen olisi mahdollista liikkeenluovutuksella. Palkkaharmonisoinnin kustannukset olisivat 630 000 euroa. Yhden organisaation toimintamalli lisäisi potilas- ja työturvallisuutta ja samalla voitaisiin tehostaa muun muassa hankintojen tekemistä. Myös häiriö- ja kriisitilanteiden hoitaminen tehostuisi. Selvityksessä muutosta kuvataan kuitenkin suureksi nykyiseen toimintaan nähden.

Nykyään Pohjois-Pohjanmaalla ensihoidon järjestää PPSHP ja palvelun tuottavat Jokilaaksojen sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset. Yhteistoimintasopimukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun saakka. 

Aiemmin tehdyssä maakuntavalmistelussa ensihoidolla todettiin olevan enemmän toiminnallisia yhteyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon kuin pelastustoimen kanssa.

Selvitystä esiteltiin PPSHP:n hallitukselle tällä viikolla. Hallitus merkitsi asian tiedoksi ja valmistelua jatketaan. Asia tuodaan päätöksentekoon syksyllä.