Pos­ti­kiis­taa rat­ko­taan yhä sul­jet­tu­jen ovien takana, neu­vot­te­li­jat ovat val­mii­ta jat­ka­maan yö­myö­hään

Jos sopua ei yön aikana synny, edessä on varsinainen tukilakkojen maanantai.

Maanantaina mahdollisesti alkavat tukilakot vaikeuttaisivat Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä, satamissa ja rautateillä.
Maanantaina mahdollisesti alkavat tukilakot vaikeuttaisivat Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä, satamissa ja rautateillä.
Kuva: KIMMO BRANDT

Jos sopua ei yön aikana synny, edessä on varsinainen tukilakkojen maanantai. Ne vaikeuttaisivat laajasti Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua ja jakelua.

Postikiistan osapuolet työntekijäliitto PAU ja työantajaliitto Palta ovat neuvotelleet sunnuntai-iltapäivästä kello 14:stä lähtien valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä.

Neuvotteluja on käyty tiiviisti suljettujen ovien takana eikä väliaikatietoja neuvotteluiden sujumisesta ei ole saatu. Jo etukäteen neuvottelijat ovat sanoneet jatkavansa tarvittaessa myöhään.

Piekkala kertoi Ylelle olevansa varautunut yöistuntoon. Iltakuuden aikaan neuvottelijat pitivät reilun tunnin mittaisen tauon.

Ennen neuvotteluja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen olivat varovaisen toiveikkaasti lähdössä etsimään ratkaisuja.

Jos kiistaan ei saada yön kuluessa ratkaisua, postilakko laajenee maanantaina entisestään useiden tukilakkojen vuoksi.

Ne vaikuttaisivat laajasti postin jakeluun, käsittelyyn ja kuljetuksiin. Tukilakot vaikeuttaisivat Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä, satamissa ja rautateillä.

Jo aiemmin Ilmailualan Unionin (IAU) jo viikko sitten alkanut tukilakko kohdistuu puolestaan postin käsittelyyn lentoasemilla. Se on vaikuttanut etenkin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta, kuten Yhdysvalloista, Japanista ja Kiinasta lentokuljetuksina. Lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Myös kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu on keskeytynyt

PAM kertoo tukitoimistaan maanantaina

Maanantaina lakkoon ovat menossa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rautatiealan Unioni RAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

JHL ja RAU ovat kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantain ja tiistain ajaksi.

AKT aikoo puolestaan pysäyttää kaikkien Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelyn sekä kuljetuksen viikoksi maanantaista lähtien. Tiistaista lähtien se on määrännyt lähetysten kuljetuksessa työskentelevää jäsenistöään ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Kaleva tulee sen omilla varhaisjakelualueilla normaalisti lakon mahdollisesta laajenemisesta huolimatta. Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei sen sijaan jaeta viikonloppua lukuun ottamatta. Postin jakelun piirissä noin 7–8 prosenttia Kalevan tilaajista arkisin. Viikonloppuna lauantaina jaetaan myös perjantain lehti.

Keskiviikosta lähtien AKT:n koko jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa, joka kestää 8. joulukuuta saakka, jolloin PAU:n lakon on määrä loppua.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on kertonut ilmoittavansa tukitoimistaan maanantaina. Myös Sähköliitto on valmis käynnistämään tukitoimet.

Saaristoalueiden postinjakelu vaikeutuu

Merimies-Unionin maanantaina alkava lakko vaikuttaa muun muassa saaristoalueiden postinjakeluun. Posti tiedotti, että postit jäivät jo jakamatta ennakoitua aikaisemmin alkaneiden lakkotoimien vuoksi perjantaina esimerkiksi Oulun edustalla Hailuodossa.

Postin kuljetuksia ei oteta mukaan kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille eikä losseille. Kuljetuksia ei huolita myöskään esimerkiksi ulkomaan liikenteessä oleville lasti-aluksille, ropax-aluksille ja matkustaja-autolautoille.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää.