Pos­ti­kiis­taa rat­ko­taan par­hail­laan val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan joh­dol­la – Useat tu­ki­la­kot uh­kaa­vat py­säyt­tää Postin lä­he­tys­ten kä­sit­te­lyn ja kul­je­tuk­sen maa­nan­tai­na

Postiriidan osapuolet yrittävät estää tänään Postin jakelu-, käsittely- ja kuljetuskriisin syvenemisen valtakunnansovittelijan luona Helsingissä.

Lakkovahdit vahtivat, että PAU:n asettama työnseisaus toteutuu myös käytännössä. Kuva Helsingistä.
Lakkovahdit vahtivat, että PAU:n asettama työnseisaus toteutuu myös käytännössä. Kuva Helsingistä.
Kuva: KIMMO BRANDT

Postiriidan osapuolet yrittävät estää Postin jakelu-, käsittely- ja kuljetuskriisin syvenemisen parhaillaan Helsingissä meneillään olevissa neuvotteluissa. AKT ilmoitti sunnuntaina koventavansa jälleen työtaistelutoimiaan myötätunnonosoituksena postilaisille.

Postikiistan osapuolet neuvottelevat parhaillaan valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä. Neuvottelut alkoivat iltapäivällä kello 14 ja jatkuvat edelleen, tarvittaessa myöhään iltaan. Neuvotteluiden sujumisesta ei toistaiseksi ole herunut tietoa.

Jos kiistaan ei löydy ratkaisua, postilakko laajenee maanantaina useiden tukilakkojen voimin. Tukilakkojen arvellaan tuovan lisäpaineita neuvotteluille.

Viimeksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta istuivat neuvottelupöydän ääressä perjantaina.

– Osapuolet ovat käyneet päivän aikana neuvotteluja hyvässä hengessä, mutta paljon on vielä työtä tehtävänä, PAU tiedotti perjantain neuvottelujen jälkeen.

Myös Palta kertoi, että neuvotteluissa näkyy valoa tunnelin päässä.

Tänään käytävät neuvottelut ratkaisevat, kiristyvätkö työtaistelukeinot Postia vastaan maanantaina. Jos sopua ei synny, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rautatiealan Unioni RAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat kertoneet ryhtyvänsä myötätuntolakkoon postilaisten puolesta.

JHL ja RAU ovat kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantain ja tiistain ajaksi.

AKT puolestaan on uhannut pysäyttää kaikkien Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelyn sekä kuljetuksen viikoksi maanantaista lähtien. Lisäksi tiistaista lähtien AKT on määrännyt lähetysten kuljetuksessa työskentelevää jäsenistöään ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Tänään sunnuntaina AKT ilmoitti uusista myötätuntotoimista. Keskiviikosta lähtien AKT:n koko jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 8. joulukuuta saakka, jolloin PAU:n lakon on näillä näkymin määrä loppua.

Kaleva tulee sen omilla varhaisjakelualueilla normaalisti lakon mahdollisesta laajenemisesta huolimatta. Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei sen sijaan jaeta viikonloppua lukuun ottamatta. Postin jakelun piirissä noin 7–8 prosenttia Kalevan tilaajista arkisin. Viikonloppuna lauantaina jaetaan myös perjantain lehti.

PAU aloitti oman työnseisauksensa viime maanantaina 11. marraskuuta. Lakko on pysäyttänyt laajalti postin käsittelyn, jakelun ja kuljetuksen koko maassa.

Tukilakot syventäisivät postin liikkumiseen ja jakeluun liittyvää kriisiä entisestään.

PAU ilmoitti alun perin kahden viikon työnseisauksesta. Nyttemmin liitto uhkaa neljän viikon lakolla, jos sopua ei synny.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää.

Perjantaina yli 150 kulttuurin, tieteen ja kansalaisliikkeiden vaikuttajaa oli allekirjoittanut vetoomuksen Suomen hallitukselle ja eduskunnalle postilaisten puolesta. Allekirjoittajat haluavat, että postia kehitetään julkisena palveluna, joka ei kilpaile polkemalla työntekijöidensä palkkoja ja pidentämällä työaikoja.

– Vetoamme maan hallitukseen ja eduskuntaan, jotta postin tehtäväksi määritellään selkeästi julkinen palvelu, jota ei pidä alistaa liikevoiton tavoittelulle, vetoomuksessa esitetään.

Allekirjoittajina on lukuisia oman alansa tunnettuja vaikuttajia kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, rap-artisti Paleface, Tieto-Finlandian voittaja
Seppo Aalto ja säveltäjä Kaj Chydenius.