Terveys: Mitä hoito OYSissa oi­keas­ti maksaa? Katso jät­ti­lis­taus

Pääkirjoitus: Viisi huu­me­kuo­le­maa vii­kos­sa on liikaa – uhreja on enemmän kuin lii­ken­tees­sä

Luitko jo tämän: Vie­rai­lim­me per­heen­äi­ti Marika Fin­ger­roo­sin luona ja saimme sek­si­le­lu-esit­te­lyn

Po­lii­si­yli­joh­ta­ja huo­lis­saan nuorten vä­ki­val­tai­suu­des­ta ja ri­kok­sis­ta – ala­ikäis­ten te­ke­mien ryös­tö­jen ri­kos­epäi­ly­jen määrä lähes kak­sin­ker­tais­tui vuo­des­sa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että nuorten rikollinen oireilu tarvitsee koko yhteiskunnan huomion. Arkistokuva.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että nuorten rikollinen oireilu tarvitsee koko yhteiskunnan huomion. Arkistokuva.
Kuva: Lassila Pekka

Poliisin tilastot osoittavat, että nuorten tekemäksi epäiltyjen vakavien rikosten määrä on kasvanut selvästi, kirjoittaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen blogissaan.

Poliisiylijohtajan mukaan yhteiskunnan pitää tehdä kaikkensa, että nuorten tekemien väkivaltarikosten määrän kasvu saadaan pysäytettyä.

Väkivaltarikoksissa on kyse pahoinpitelyistä, henkirikoksista ja ryöstöistä. Näiden rikosten kohdalla poliisin tietoon tulleiden nuorten rikosepäilyjen määrä on yli kaksinkertaistanut viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Alaikäisten rikosepäilyjen kasvu näkyy rajuna erityisesti ryöstöissä. Viime vuonna alaikäisille kirjattiin 944 ryöstöepäilyä, kun vuotta aiemmin niitä oli 495.

– Tämä voidaan tulkita hätähuutona – kaikki ei ole nyt hyvin, Seppo Kolehmainen kirjoittaa.

Poliisin vastuulla on rikosten tutkinta ja ennalta estävä toiminta. Kolehmainen toteaa, että tarvitaan laajempaa rintamaa, että nuorten pahoinvoinnin juurisyihin voidaan puuttua ennen kuin yhtään rikosta ehtii edes tapahtua.

Kun poliisi tulee mukaan kuvioihin, on rikos jo usein tapahtunut.

– Yhteiskunnalla ei ole varaa tiputtaa ketään kelkastaan. Meidän tulee tunnistaa, tunnustaa ja toimia, ennen kuin se on yhdenkään nuoren kohdalla liian myöhäistä, Kolehmainen sanoo.

Väkivaltaa erityisesti suurissa kaupungeissa

Suurin osa nuorten tekemistä väkivaltarikoksista kohdistuu toisiin alaikäisiin. Rikokset tehdään pääasiassa isoissa kaupungeissa ja yleisillä paikoilla.

Kolehmainen kiinnittää huomiota siihen, että alaikäisten väkivaltarikosten määrä on kasvanut yhdenmukaisesti sekä suomalaistaustaisten että maahanmuuttajataustaisten nuorten joukossa.

– Ulkomaalaistaustaisten nuorten rikostaso on kuitenkin selkeästi korkeampi kuin suomalaistaustaisilla nuorilla.

Poliisiylijohtaja pitää huolestuttavana sitä, että moni nuori kantaa mukanaan teräasetta omaksi turvakseen. Silloin kun teräaseita on mukana, myös niiden käytön mahdollisuus lisääntyy.

Teräaseita käytetään usein muun muassa ryöstöjen yhteydessä.

Lue Seppo Kolehmaisen blogi täältä.