Terveydenhoito: THL:n ra­port­ti: Pohteen väestö on monin tavoin on­gel­mal­li­nen

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Luitko jo tämän: Maa­jus­sil­le morsian -sar­jas­ta tuttu Teija Särkelä sanoo upot­ta­neen­sa he­vo­siin mie­let­tö­män määrän rahaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Po­lii­sil­la yhä suu tiu­kas­ti supussa mah­dol­li­ses­ta tur­val­li­suus­uhas­ta – Hel­sin­gin Sa­no­mien mukaan vihje tur­val­li­suus­uhas­ta tuli Suo­je­lu­po­lii­sil­ta

Useilla poliisiasemilla turvatoimia on kiristetty poliisiin kohdistuvan mahdollisen turvallisuusuhan vuoksi.

Helsinki
-
Kuva: Peura Pekka

Poliisin syvä hiljaisuus mahdollisesta turvallisuusuhasta oli perjantaina yhä omiaan herättämään kansalaisissa vähintäänkin hämmennystä. Poliisihallituksesta todettiin ytimekkäästi, ettei asiasta ole uutta kerrottavaa.

– Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi uhka-asiaa eilen (torstaina) annettua tiedotetta enempää, ylikomisario Elina Katajamäki kirjoitti sähköpostitse vastauksena STT:n haastattelupyyntöön.

Poliisihallitus tiedotti torstaina, että mahdollisen uhan vuoksi poliisi on tehostanut varautumistaan. Samassa lyhyessä tiedotteessa se totesi, että asiointi poliisin toimipisteillä jatkuu, sillä mahdollinen uhka kohdistuu poliisiin.

– Yleisesti ottaen poliisi varmistaa kaikissa tilanteissa niin oman henkilöstönsä kuin asiakkaiden turvallisuuden tilanteen edellyttämällä tavalla, Poliisihallitus jatkoi.

HS: Vihje uhasta tuli Supolta

Helsingin Sanomat kertoi perjantai-iltana, että sen tietojen mukaan vihje turvallisuusuhasta olisi tullut Suojelupoliisilta. Lehti kertoo saaneensa tiedon useista eri lähteistä.

Helsingin Sanomat kertoi myös, että Helsingissä poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoi henkilöstölle sähköisessä tiedotustilaisuudessa varotoimenpiteistä, joita näiden tulisi noudattaa. Tiedotustilaisuudessa nostettiin esiin mahdollisina hyökkäystapoina esimerkiksi veitsi ja autolla päälle ajaminen.

Lehden mukaan poliisia on kielletty muun muassa liikkumasta turhaan virkapuvussa poliisitalon lähellä ja kehotettu välttämään virkamerkin turhaa näkymistä. Helsingin Sanomat kertoo perustavansa tiedot useisiin eri lähteisiin.

Useiden viestimien mukaan eri poliisiasemilla ympäri Suomea on kiristetty turvatoimia. Uhkaan varautuminen näkyi tuoreeltaan esimerkiksi Pasilan poliisitalolla, jossa rakennuksen lähellä muun muassa kaksi luotiliiveihin pukeutunutta ja tavallista raskaammin aseistettua poliisia kysyivät torstaina Lehtikuvan kuvaajalta henkilöpapereita.

Perjantaina aamupäivällä raskaasti aseistautuneita poliiseja ei ollut Lehtikuvan kuvaajan mukaan näkyvillä. Pasilan poliisitalon nurkalla oli poliisimaija, ja paikalla ollut partio vaikutti pukeutuneen hyvin normaaliin poliisin varustukseen.

Mallia ja apua Ruotsista?

Kaakkois-Suomen poliisi kertoi perjantaina, että asetarkastukset tehdään laitoksen alueella maanantaista alkaen toistaiseksi vain ajanvarauksella. Lupahallintosektorin johtaja, ylikomisario Ari Järveläinen kertoi STT:lle, että järjestelyt liittyvät mahdolliseen uhkaan.

– Muutokset liittyvät organisaation turvallisuuteen, ja niistä asioista viestii Poliisihallitus.

Asetarkastukseen saapuvan on todistettava henkilöllisyytensä poliisiasemalle tullessaan. Tulijoille mahdollisesti tehtäviin muihin tarkastuksiin Järveläinen ei ota kantaa.

Hänen mukaansa asetarkastukseen tulijoita koskevat samat säännöt kuin muitakin poliisiasemalle tällä hetkellä saapuvia.

Muut lupapalvelut, kuten passi- tai henkilökorttiasiat, toimivat Kaakkois-Suomessa tavanomaiseen tapaan.

STT:n tiedossa ei ole, onko asetarkastusjärjestelyjä muutettu myös muualla Suomessa.

Turun Sanomat kertoi torstaina, että poliisiin kohdistuvan turvallisuusuhan takana olisi järjestäytynyt rikollisuus. Lehden tietojen mukaan järjestäytynyt rikollisuus on lisännyt poliisiin kohdistuvaa painetta kuukausien ajan. Turun Sanomien mukaan mallia ja apuvoimia olisi hankittu lahden takaa Ruotsista.