Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Po­lii­si­hal­li­tus aikoo aloit­taa sel­vi­tyk­sen po­lii­sin toi­min­nas­ta mie­le­no­soi­tuk­sis­sa, jotka ovat kos­ke­neet Turkin pre­si­dent­tiä

Poliisi on kertonut epäilevänsä Turkin presidentin kuvan polttamisessa kunnianloukkausta. Lauantaina mielenosoittajilta takavarikoitiin presidenttiä esittävä nukke.

Helsinki

Poliisihallitus on aloittanut oma-aloitteisen laillisuusvalvontaselvityksen Helsingin poliisin toiminnasta mielenosoituksissa, jotka ovat koskeneet Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania.

Poliisi poisti mielenosoittajilta lauantaina Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä presidentti Erdogania esittäneen nuken.

Poliisin mukaan se tulkitsi, että nukella yritettäisiin häpäistä Turkin presidenttiä ja tämän ei annettu tapahtua. Helmikuun lopulla mielenosoittajat polttivat Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä Erdoganin kuvan. Helsingin poliisi on kertonut epäilevänsä tapauksissa kunnianloukkausta.

Poliisi poisti mielenosoittajilta lauantaina Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittäneen nuken.
Poliisi poisti mielenosoittajilta lauantaina Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittäneen nuken.
Kuva: NECATI SAVAS

Poliisihallituksen tiedotteessa sanotaan, että poliisi on mielenosoituksissa pyrkinyt estämään ennalta tekoja, joissa voisi täyttyä kunnianloukkaus.

– Selvitysmenettelyllä linjataan poliisin lainmukaista toimintaa tilanteissa, joissa on tulkinnanvaraisuutta, sanoo tiedotteessa poliisiylitarkastaja Henry Lehti.

Poliisin toimet mielenosoituksissa ovat herättäneet ihmetystä ja kritiikkiä. Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen kommentoi eilen STT:lle, että vaikka poliisin tehtävänä onkin estää rikoksia, poliisin tehtävänä on myös turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

– Kun puhumme kunnianloukkausrikoksesta tällaisessa kontekstissa, missä väitetty uhri on merkittävä vallankäyttäjä, on yksioikoista ajatella pelkkää rikosten ehkäisemistä. Pitäisi huomioida myös kokoontumisvapaus ja sananvapaus, jotka ovat ihmisoikeussopimuksissa ja perustuslaissa turvattuja oikeuksia, Hyttinen sanoi.

Hänen mukaansa jos viranomaiset alkavat puuttua poliitikkoihin kohdistuviin mielenosoituksiin, se herättää väistämättä kysymyksen ennakkosensuuriongelmasta.