Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poliisi tutkii säh­kön­myyn­ti­yh­tiöön liit­ty­viä tör­kei­tä ve­ro­pe­tos­epäi­ly­jä – Tut­kin­nan­joh­ta­ja: 6,5 mil­joo­nan euron ri­kos­hyö­ty on poik­keuk­sel­li­sen suuri

Helsingin poliisi tutkii sähkönmyyntiyhtiöön liittyviä törkeitä veropetosepäilyjä. Kokonaisuuteen liittyvien tapausten yhteenlaskettu rikoshyöty on poliisin mukaan tämän hetkisen arvion perusteella noin 6,5 miljoonaa euroa.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttilan mukaan tapauksessa arvonlisäveroja välttelemällä hankittu rikoshyöty on poikkeuksellisen suuri.

Epäillyt neljä törkeää veropetosta ovat tapahtuneet Helsingissä vuosien 2018–2021 välisenä aikana. Veropetosten epäillään liittyvän saman toimijan kaikkiaan kolmeen eri yhtiöön, jotka ovat myyneet sähköä suomalaisille kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Kaikkea yhtiöiden myyntiä ja arvonlisäveroja ei poliisin mukaan ole ilmoitettu verottajalla ja toisinaan veroilmoituksiin on kirjattu vääriä summia.

Poliisin mukaan yhden kolmesta yrityksestä epäillään jättäneen tilikaudella 2018 ilmoittamatta ja tilittämättä arvonlisäveroa yhteensä 522 000 euroa, tilikaudella 2019 yhteensä noin 2,7 miljoonaa euroa ja tilikaudella 2020 yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa.

Tutkinnanjohtajan mukaan yrityksen tappiollista toimintaa on rahoitettu asiakkailta perityillä arvonlisäveroilla.

Veropetosepäilyt kohdistuvat myös rikoksesta epäillyn omaan henkilökohtaiseen verotukseen. Yhtiöiden toiminnassa mukana olevan henkilön epäillään välttäneen tuloveroja ilmoittamalla omat henkilökohtaiset tulonsa alakanttiin.

Yksi henkilö on vangittuna tapaukseen liittyen ja kuulustelut jatkuvat edelleen.