Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Luitko jo tämän: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan kan­nan­otos­ta Stora Enson Ou­lun-in­ves­toin­tiin syntyi eri­koi­nen soppa

Po­lii­si: Suo­mes­sa otettu kiinni lähes sata ihmistä suureen kan­sain­vä­li­sen ope­raa­tioon liit­tyen – KRP:n mukaan kiin­ni­ot­to­ja ja ta­ka­va­ri­koi­ta tehty myös Oulun seu­dul­la ja muualla Poh­jois-Suo­mes­sa

Suomessa on otettu kiinni lähes sata ihmistä FBI:n johtamaan suureen kansainväliseen rikostorjuntaoperaatioon liittyen.

Poliisilla oli maanantaina 7.6. useita operaatioita eri poliisilaitosten alueella liittyen epäiltyihin huumausainerikoksiin. Kuva on otettu juuri ennen eilisen operaation alkua.
Poliisilla oli maanantaina 7.6. useita operaatioita eri poliisilaitosten alueella liittyen epäiltyihin huumausainerikoksiin. Kuva on otettu juuri ennen eilisen operaation alkua.
Kuva: Poliisi

Suomessa on otettu kiinni lähes sata ihmistä FBI:n johtamaan suureen kansainväliseen rikostorjuntaoperaatioon liittyen, kertoo poliisi.

Viranomaiset ovat takavarikoineet yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojentuhansien eurojen edestä käteistä rahaa.

Tutkintaan liittyen Krp kertoo poliisin takavarikoineen Suomessa muun muassa nämä aseet, patruunat ja lippaat.
Tutkintaan liittyen Krp kertoo poliisin takavarikoineen Suomessa muun muassa nämä aseet, patruunat ja lippaat.
Kuva: KRP:n antamaa kuvaa

Suomen viranomaiset tekivät maanantaina Suomessa ja paikallisten viranomaisten kanssa ulkomailla kymmeniä kiinniottoja ja kotietsintöjä epäiltyihin huumausainerikoksiin liittyen, poliisi kertoo.

Laajaan rikostorjuntaoperaatioon liittyen poliisi on toiminut myös Oulun seudulla sekä muualla Pohjois-Suomessa, kertoo Keskusrikospoliisin (Krp) rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Oulun yksiköstä.

– Olemme osallistuneet operaatioon. Jo etupainotteisesti tähän liittyen on tehty kiinniottoja. On tehty myös takavarikkoja ja kotietsintöjä, Nurmenniemi kertoo.

Hän ei avaa näitä sen tarkemmin, sillä esitutkinnat ovat kesken.

Eteläisessä Suomessa poliisi ja Tulli tekivät eilen etsinnän liivijengi Bandidosin kerhotiloihin Tuusulassa. Tullista vahvistettiin Helsingin Sanomille, että etsintä liittyy kyseiseen operaatioon.

Kymmeniä maita mukana

Muualla maailmassa pelkästään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on pidätetty satoja ihmisiä operaatioon liittyen. Ratsioita on tehty myös Ruotsissa ja Saksassa.

Viranomaiset tekivät yhteistyötä kymmenissä maissa. EU:n lainvalvontayhteistyövirasto Europolin mukaan operaation kohteena oli maailman merkittävimpiä rikollisia.

Poliisilla oli pääsy rikollisen alamaailman käyttämään sovellukseen. Australian yleisradio ABC kertoo, että kolme vuotta kestäneessä yhteistyössä viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa viestiä reaaliaikaisesti alamaailman käyttämässä sovelluksessa.

Järjestyneet rikolliset eri puolilla maailmaa käyttivät AN0M-nimistä sovellusta. Sitä on ABC:n mukaan käytetty surmien, huumekuljetusten ja rahanpesun suunnitteluun.

Yhteyksiä huumekartelleihin

Uutistoimisto TT kirjoittaa, että Ruotsissa tehtiin maanantaiaamuna useita poliisioperaatioita. Uutistoimiston mukaan Ruotsin poliisi ei vielä eilen kertonut, millaisista rikoksista on kyse.

Saksalainen Deutsche Welle kirjoittaa uutistoimisto DPA:n tietoihin viitaten, että maan poliisi teki maanantaina satoja ratsioita koteihin, varastoihin ja liiketiloihin.

Australiassa tehtiin viime yönä satoja etsintöjä. ABC kertoo, että Ironside-nimellä kulkevassa operaatiossa pystyttiin linkittämään rikollisia Etelä-Amerikan huumekartelleihin, Aasian triadeihin sekä Lähi-idän ja Euroopan rikollisorganisaatioihin.

Europol kertoo, että operaatiossa olivat mukana Australia, Saksa, Viro, Suomi, Kanada, Liettua, Hollanti, Norja, Uusi-Seelanti, Skotlanti, Britannia, Ruotsi, Saksa, Unkari, Yhdysvallat ja Itävalta.

Europol kertoo tiedottavansa operaatiosta lisää tiistaina aamukymmeneltä Keski-Euroopan aikaa eli yhdeltätoista Suomen aikaa.

8.6. kello 12.48: Uutista päivitetty Suomen osuudesta operaatiossa.

Kello 13.22: Päivitetty Oulun seutua ja Pohjois-Suomea koskeva kohta.