Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Po­lii­si: Kou­lu­jen päät­tä­jäis­vii­kon­lo­pun hä­vi­te­tyn al­ko­ho­lin ja las­ten­suo­je­lu­il­moi­tus­ten määrät las­ki­vat

Poliisi valvoi tehostetusti nuorten alkoholin ja huumeiden käyttöä koulujen päättäjäisviikonloppuna 3.–5. kesäkuuta. Valvontaa painotettiin erityisesti nuorten kokoontumispaikoille, kuten esimerkiksi leikkipaikoille ja koulujen pihoille.

Viikonlopun aikana poliisi hävitti koko maassa noin 784 litraa alkoholijuomia, joista 650 litraa oli olutta, lonkeroa tai siideriä ja loput viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Määrä oli pienempi kuin vuotta aiemmin, jolloin alkoholia hävitettiin 870 litraa.

Tehovalvonnan aikana poliisi kirjoitti alkoholijuomien luvattomasta hallussapidosta ja käytöstä 105 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta, sakkovaatimusta tai rikesakkomääräystä. Lisäksi viranomaisille tehtiin 256 lastensuojeluilmoitusta.

Rikoksiin syyllistyneiden lasten ja nuorten lukumäärä oli tänä vuonna noin 270, eli samaa luokkaa kuin viime vuonna, poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen Poliisihallituksesta kertoo tiedotteessa. Valtaosa alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15–17-vuotiaita, mutta myös 24 alle 15-vuotiasta.

– Tuloksia vertailtaessa näyttää siltä, että viime vuosina tapahtunut lastensuojeluilmoitusten lukumäärän nousu näyttää pysähtyneen. Vuonna 2021 lastensuojeluilmoituksia tehtiin yli 600 kappaletta, ja tänä vuonna niitä tehtiin vain 256 kappaletta, Vepsäläinen kommentoi.

– Tosin poliisin käyttämä työaika koulujen päättymisviikonlopun päihdevalvontaan on myös ollut tänä vuonna merkittävästi pienempi kuin viime vuonna, joka voi osaltaan vaikuttaa lastensuojeluilmoitusten määrän vähenemiseen, poliisitarkastaja toteaa.

Poliisi toteutti valvontaa monilla paikkakunnilla yhteistyössä nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä aluehallintoviraston alkoholitarkastajien kanssa.