Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Poliisi kohtaa to­den­nä­köi­sem­min vä­ki­val­taa harvaan asu­tul­la alueel­la kuin kau­pun­gis­sa, kertoo tuore tut­ki­mus

Yleisimmin poliisin kimppuun käy keski-ikäinen mies. Perjantaina julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa vuosina 2014–2015. Aineisto sisältää yli 3 000 väkivaltatilannetta.

Poliisiauton keulaan tuli useita luodinreikiä Porvoon ampumisen takaa-ajossa viime vuoden elokuussa.
Poliisiauton keulaan tuli useita luodinreikiä Porvoon ampumisen takaa-ajossa viime vuoden elokuussa.

Poliisiin kohdistuneesta väkivallasta tekee ajankohtaisen ruotsalaisveljesten oikeudenkäynti.

Veljekset houkuttelivat poliisipartion ansaan ampuakseen poliiseja ja viedäkseen heidän aseensa Porvoossa viime vuoden elokuussa. Pakomatkalla veljekset jatkoivat ampumista poliisiautoja kohti.

Tapaus ei valitettavasti ole ainoa laatuaan, vaikka se vakavimmasta päästä onkin. Vuosittain poliisi kohtaa jopa yli tuhat väkivaltatilannetta, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat Henri Rikander ja Mika Sutela julkaisivat perjantaina tutkimuksen Poliisin kohdistuvan väkivallan anatomia: rikosepäilyjen taustat sekä tekojen vaarapotentiaali.

Yli 3 000 väkivaltatilannetta

Tutkimus kattoi kaikki poliisin kohtaamat raportoidut väkivaltatilanteet vuosilta 2014–2015. Tapauksia oli yhteensä 3 118.

Mies syyllistyi 83 prosentissa tapauksista väkivaltaan poliisia kohtaan. Yleisin väkivaltaa käyttävä ikäluokka olivat 31–49-vuotiaat, joita oli 41 prosenttia tapauksista.

Vaikka lähes 90 prosenttia väkivaltatilanteista tapahtui kaupungissa, yksittäistä tehtävää ajatellen väkivallan uhka poliisia kohtaan oli suurempi maaseudulla tai harvaan asutulla alueella.

Tutkijat nostavat keskusteluun, ovatko ihmiset maaseudulla tottumattomampia poliisin puhutteluun, kun tilanteet herkemmin leimahtavat väkivallaksi.

Miehet yleisimmin painivat poliisin kanssa, naiset taas löivät ja potkivat.

Teräase oli poliisia vastassa 6 prosentissa väkivaltatilanteista, ampuma-ase 3 prosentissa.

Poliisin tehtävien väkivallan vaara oli matalin Ahvenanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, kun taas korkein Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla.

Suurin uhka väkivallalle on mielenterveyteen ja itsetuhoisuuteen liittyvässä tehtävässä, pienin liikenteeseen liittyvässä tehtävässä.

Univaikeuksia ja jopa alanvaihtoa

Väkivalta on aiheuttanut poliiseille unihäiriöitä, väkivaltatilanteen takaumia ja hallitsemattomia itkukohtauksia.

Joidenkin poliisien käytös muuttuu väkivallan jälkeen. Joko he suhtautuvat uusiin tehtäviin varovammin ja ihmisiin etäisyyttä pitäen tai hoitavat tehtävänsä korostetun aggressiivisesti.

Ruotsalaisen poliisikyselyn mukaan väkivalta on yksi syistä parhaassa virkaiässä olevien poliisien alanvaihdolle.