Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poliisi kantoi kaksi tur­ve­mie­len­osoit­ta­jaa pois kes­kus­tan puo­lue­ko­kouk­sen si­sään­käyn­nil­tä Ou­lu­hal­lil­la

Kahden miehen banderollissa luki "Turve kuuluu suohon". Miehet kuuluivat Elokapina-ryhmään, joka on kiinnittänyt huomiota ilmastokriisiin suoralla toiminnalla ilman väkivaltaa.

Poliisi poisti lauantaiaamuna paikalta kaksi turvemielenosoittajaa, jotka istuivat keskustan puoluekokouksen sisäänkäynnillä. Mielenosoittajat tukkivat pääsyn sisään yhdestä Ouluhallin sisäänkäynneistä, ja pieni joukko ihmisiä odotti ulkona.

Poliisi raahasi ja toisaalta kantoi mielenosoittajat käsistä ja jaloista poliisiautoon. Tilanne oli nopeasti ohi.

Kahden miehen banderollissa luki "Turve kuuluu suohon". Miehet kuuluivat Elokapina-ryhmään, joka on kiinnittänyt huomiota ilmastokriisiin suoralla toiminnalla ilman väkivaltaa.

Keskustan puolueväki on tänään koolla Oulussa, jossa puoluekokous valitsee iltapäivällä puheenjohtajan. Puoluekokouspaikan ulkopuolella pieni joukko ihmisiä eri järjestöistä on osoittanut tänään ja eilen mieltä juuri turvetuotantoa vastaan.

Suomen Keskustanuoret on jättänyt puoluekokoukselle aloitteen, että puolue ryhtyisi ajamaan turpeen energiakäytöstä luopumista. Luopuminen pitäisi heidän mielestään tehdä kestävästi ja tukien tuottajia. Jo markkinat ja päästökauppa ohjaavat nuorten mielestä turpeen energiakäytön vähentämiseen.

– Miksi tuemme alaa, joka tuottaa 50–60 prosenttia koko maataloussektorin päästöistä, nuoret kysyvät jättämässään aloitteessa.

Tätä ja yli 260:tä muuta aloitetta käsitellään tänään puoluekokouksessa henkilövalintojen ohella.

Turpeen energiakäyttö on vähentynyt, ja sen odotetaan edelleen vähentyvän nopeasti. Eri kantoja on kuitenkin siitä, tapahtuuko tämä markkinaehtoisesti vai pitäisikö kehitystä vauhdittaa poliittisin päätöksin.

Keskustan puoluehallitus vastaa nuorille, että turpeen pääasiallinen energiakäyttö vähenee nykyennusteiden mukaan merkittävästi tällä vuosikymmenellä ja päättynee 30-luvulla, kun päästöoikeuden hinta nousee.

– Energiaturpeen sijaan tulisi keskittyä korkeamman jalostusarvon tuotteisiin, kuten aktiivihiilen ja kasvuturpeiden kehittämiseen, puoluehallituksen vastausesityksessä todetaan.