Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Poliisi epäilee ou­lu­lais­lää­kä­riä ri­kok­sis­ta – kir­joit­ti pe­rus­teet­to­mia re­sep­te­jä huu­maa­vil­le lääk­keil­le ja hyötyi itse lääk­kei­den myyn­nis­tä

Poliisin mukaan lääkäri tiesi, että lääkkeitä myydään eteenpäin.
Poliisin mukaan lääkäri tiesi, että lääkkeitä myydään eteenpäin.
Kuva: Jussi Leinonen/Arkisto

Poliisin mukaan oululainen lääkäri allekirjoitti perusteettomia reseptejä useille henkilöille puolentoista vuoden ajan. Reseptien avulla ostettiin keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä sekä huumaavia lääkeaineita.

Poliisi epäilee, että lääkäri on ottanut itselleen osuuksia lääkkeistä maksuksi reseptien kirjoittamisesta. Lääkäri todennäköisesti tiesi myös sen, että resepteillä ostettuja lääkkeitä myydään eteenpäin.

Poliisin mukaan lääkäri jopa pyytänyt asiakkaitaan myymään lääkkeitä, jolloin hän on hyötynyt lääkemyynneistä rahallisesti. Lisäksi lääkärin epäillään itse hankkineen ja käyttäneen huumausaineita.

Poikkeuksellinen esitutkinta

Poliisin mukaan rikokset tapahtuivat tammikuun 2021 ja heinäkuun 2022 välisenä aikana. Tapauksen esitutkinta aloitettiin Oulun poliisilaitoksella viime kesänä, ja se on nyt saatu päätökseen.

Poliisin mukaan kyseessä oli varsin laaja ja poikkeuksellinen esitutkinta. Sen aikana määrättiin useita vapauteen ja omaisuuteen kohdistuneita pakkokeinoja. Lisäksi esitutkinta piti sisällään useita koti- ja laite-etsintöjä. Rikoksista epäilty lääkäri oli tutkintavankina esitutkinnan aikana.

Lääkäriä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta sekä lääkerikoksesta.

Lääkärin lisäksi poliisi epäilee yhtä henkilöä törkeästä huumausainerikoksesta ja useita muita henkilöitä huumausainerikoksesta sekä lääkerikoksista.