Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poh­jois-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­to: Tor­ni­nos­tu­rien työ­tur­val­li­suus pa­ran­tu­nut muu­ta­mas­sa vuo­des­sa

Torninostureiden työturvallisuus on parantunut työsuojeluviranomaisten havaintojen mukaan, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Muutamia vuosia sitten Suomessa uutisoitiin torninosturien kaatumisista ja samaan aikaan viranomaiset havaitsivat työsuojelutarkastuksilla runsaasti puutteita nosturien työturvallisuudessa.

– Esimerkiksi vuonna 2019 Pohjois-Suomen alueella tehtiin 29 työsuojelutarkastusta, joilla annettiin 112 velvoitetta laittaa torninosturin työturvallisuus lainsäädännön edellyttämälle tasolle. Tämän vuoden aikana vastaavia tarkastuksia on nyt tehty parisen kymmentä ja velvoitteita on jouduttu antamaan vain murto-osa muutaman vuoden takaisesta, aluehallintoviraston tarkastaja Markku Oravainen kertoo avin tiedotteessa.

Oravainen arvioi rakentavan ja molempiin suuntiin tarkkakorvaisen yhteistyön rakennusalan työantajien ja torninostureita omistavien tahojen välillä olleen keskeisenä tekijänä turvallisuustilanteen parantumiselle. Oravainen vetää torninostureiden työturvallisuuteen keskittyvää valtakunnallisista työsuojeluviranomaisten valvontahanketta.

Työmailla valvontakäynneillä tehtyjen havaintojen mukaan käytössä on paljon torninostureita, jotka ovat priimaa ja hyvässä kunnossa, mutta myös huonoja tapauksia on.

– Torninosturin nousutikkaiden ja lepotasojen putoamissuojaukset puuttuvat tai ovat puutteelliset, putoamista estävät suojakaiteet on asennettu sinnepäin, nosturin valmistajan ohjeet ovat kadoksissa eikä niitä noudateta ja niin edelleen, Oravainen luettelee yhä havaittuja työturvallisuuspuutteita.

Oravaisen mukaan torninosturien työturvallisuudessa on pitkälti kyse työnantajien ja torninosturien omistajien asenteesta.

– Mikäli torninosturin työturvallisuus halutaan laittaa kuntoon, niin se kyllä onnistuu melko maltillisin kustannuksin.