Poh­jois-Poh­jan­maan yri­tyk­set tu­ka­las­sa ti­lan­tees­sa ko­ro­na­krii­sin takia – lähes neljä vii­des­tä il­moit­ti lii­ke­toi­min­nan vä­hen­ty­mi­ses­tä

Vain kolme prosenttia vastanneista yrityksistä ilmoitti liiketoiminnan vilkastumisesta ja 19 prosenttia vastanneista, ettei koronakriisillä ole ollut vaikutusta liiketoimintaan.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen painottaa, että yrittäjiä on kuunneltava herkällä korvalla haastavina aikoina.
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen painottaa, että yrittäjiä on kuunneltava herkällä korvalla haastavina aikoina.
Kuva: Antti Tauriainen

Pohjois-Pohjanmaan yrityksistä lähes neljä viidestä on kärsinyt koronaviruksen takia. Asia selviää Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toukokuun alussa teettämästä kyselystä.

Vain kolme prosenttia vastanneista yrityksistä ilmoitti liiketoiminnan vilkastumisesta ja 19 prosenttia vastanneista, ettei koronakriisillä ole ollut vaikutusta liiketoimintaan. Loput vastaajista ilmoittivat liiketoiminnan vähentymisestä.

Vastanneista peräti 23 prosenttia ilmoitti liiketoiminnan vähentyneen yli puolella, 20 prosenttia ilmoitti toiminnan vähentyneen 25–50 prosenttia ja 17 prosenttia vastaajista ilmoitti liiketoiminnan vähentyneen 10–25 prosenttia.

Suurimmissa vaikeuksissa ovat olleet erikoiskaupat ja kuljetussektori. ICT- ja vähittäiskaupan aloilla liiketoiminta puolestaan on kasvanut. Myös rakennusalan suhdanteet ovat säilyneet normaaleina.

Yksinyrittäjistä lähes 12 prosenttia ilmoitti liiketoiminnan loppuneen koronakriisin takia.

– Yli puolet yrityksistä ilmoitti suunnittelevansa sopeuttamistoimia. Yleisimmin käytettyjä sopeuttamiskeinoja ovat henkilöstön lomautukset sekä maksuaikojen ja vuokrien järjestelyt. Lisäksi moni yrittäjä ilmoitti jättävänsä oman palkanmaksun väliin, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kertoo.

Lähes 50 prosenttia yrityksistä on hakenut erilaisia tukia koronatilanteen takia. Elyn tukea ja yksinyrittäjätukea on haettu eniten. Myös kuntien tarjoamat tuet ovat olleet suosittuja.

Yrityksistä 62 prosenttia arvioi liikevaihdon pienenevän vuoden loppuun mennessä. Hankalista ajoista huolimatta yli 70 prosenttia vastaajista arvioi henkilöstön määrän pysyvän ennallaan.

Vastaajista 49 prosenttia ilmoitti jatkavansa liiketoimintaa sopeutettuna koronakriisin jälkeen.