Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan Vuoden mai­se­ma­te­ko löytyi Poh­jois-Iis­tä Hias­tin­haa­ran var­rel­ta – Unoh­tu­nees­ta luon­to­po­lus­ta tehtiin pal­kit­tu vir­kis­tys­koh­de

Lampaat ovat olleet tärkeässä roolissa Iijoen suistoalueen maisemanhoidossa. Hiastinhaaran ja Patakarin laitumet on arvioitu paikallisesti arvokkaiksi perinnebiotoopeiksi.
Lampaat ovat olleet tärkeässä roolissa Iijoen suistoalueen maisemanhoidossa. Hiastinhaaran ja Patakarin laitumet on arvioitu paikallisesti arvokkaiksi perinnebiotoopeiksi.
Kuva: Kalle Hellström

Pohjois-Iin kyläyhdistyksen tekemä maisemanhoitotyö Hiastinhaaran varrella on palkittu Vuoden maisematekokilpailun Pohjois-Pohjanmaan voittajana. Kilpailun järjesti Maa- ja kotitalousnaiset, nyt kahdeksatta kertaa.

Palkintoperustelujen mukaan Pohjois-Iin kylällä on tehty valtaisa määrä talkootyötä kymmenen vuoden aikana. Entisestä umpeenkasvaneesta ja lähes unohtuneesta luontopolusta ja Iijoen suistoalueen luontokohteesta on kehitetty määrätietoisella työllä vetovoimainen käyntikohde virkistykseen ja luontokasvatukseen unohtamatta sen merkitystä luonnon monimuotoisuudelle.

Kyläyhdistys aloitti Hiastinhaaran luontopolun varren laitumen kunnostuksen aitaamalla sen vuonna 2014 lammaslaitumeksi. Luontopolku ja lintutorni uusittiin vuonna 2017 Iin kunnan koordinoimassa hankkeessa. Vuonna 2018 laidun laajeni Patakariin. Vuonna 2022 kunnostettiin Helmi-rahoituksella Hiastinhaaran yläosassa Junnilan laidun.

Maisemanhoitajina ovat oman kylän Korpiniityn lammastilan lampaat. Kyläyhdistys on hakenut alueiden hoitoon ympäristösopimuksen yli kymmenen hehtaarin alalle. Hiastinhaaran ja Patakarin laitumet on arvioitu paikallisesti arvokkaiksi perinnebiotoopeiksi.

Kyläyhdistys on tehnyt kunnan kanssa viisivuotisen sopimuksen luontopolkualueen huollosta ja siisteyden ylläpitämisestä.

Kilpailuun saatiin Pohjois-Pohjanmaalla kuusi ehdotusta. Voittajan lisäksi arviointiraati valitsi kunniamaininnan saajaksi Lumijoen seurakunnan, joka on perustanut Lumijoen kirkkopuistoon luonnonkukkaniittyjä. Seurakunnan hanke toimii hyvä esimerkkinä julkisyhteisöille, että ne voivat lisätä luonnon monimuotoisuutta omilla alueillaan melko helpoillakin toimenpiteillä.

Muut ehdokkaat olivat Kurikan lammastilan maisemanhoitotyö Siikajoella, Piipsjärven maisemapellot Oulaisissa, Vepsän kylän lammaslaitumien kunnostus Ylikiimingissä ja maisemanhoitotyö Pudasjärven Iinattijärven kylällä.

Valinnan teki asiantuntijaraati, johon kuuluivat maakunta-arkkitehti Kirsti Reskalenko Pohjois-Pohjanmaan liitosta, ylitarkastaja Jorma Pessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta, kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen Oulun kaupungilta, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten hallituksen puheenjohtaja Teresa Majuri, toiminnanjohtaja Heini Iinatti ja maisema-asiantuntija Kalle Hellström.