Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Kolumni
Tilaajille

Poh­jois-Poh­jan­maal­la val­lit­se­va vas­tak­kain­aset­te­lu on aika nostaa kes­kus­te­luun

Lestadiolaisten ja ei-lestadiolaisten välillä kytee ennakkoluuloja ja toiseuden rakentamista, mikä vaikuttaa yhteiskunnassa monin tavoin. Jostain syystä tilanteesta on sitkeästi vaiettu, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Me ja muut. Tämä vastakkainasettelu lienee seurannut ihmisiä lajimme aamuhämäristä asti. Olemme kokoontuneet perheiksi, heimoiksi ja kansoiksi, joihin kuuluvia ihmisiä yhdistävät jotkin tietyt asiat. Yhdistävä tekijä on voinut olla esimerkiksi sukulaisuus, maantieteellinen alue, kieli, ihonväri tai uskonto. Yksi tehokkaimmista yhdistäjistä on yhteinen uhka tai vihollinen – pelottava toiseus.

Nykyisin toiseutta rakennetaan esimerkiksi erilaisista yhteiskunnallisista tai etnisistä taustoista tulevien ihmisten välille. Rakennusaineina ovat sanat, ideologiat, stereotypiat, asenteet ja vaikkapa sosiaalisessa mediassa vilisevät meemit. Usein tämä tapahtuu huomaamatta: ihminen imee ympäristöstään siinä vallitsevia käsityksiä ja sijoittaa itsensä tiettyyn kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen lokeroon.