vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Pitääkö naisen väis­tää, jos vastaan kävelee mies? Lähde juh­li­van fes­ti­vaa­lin työ­pa­jaan mukaan tes­taa­maan, miten Oulun kes­kus­tas­sa saa liikkua

OuDance-festivaali on kolmekymppinen. Joka vuosi tapahtuma tuo liikettä Oulun keskustaan.

"Tuntuu, että jos kadulla kävellessä vaikka nostaa käden ylös, se on hirveän iso ele", tanssitaiteilija Lotta Suomi sanoo.
"Tuntuu, että jos kadulla kävellessä vaikka nostaa käden ylös, se on hirveän iso ele", tanssitaiteilija Lotta Suomi sanoo.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pari viikkoa sitten eräs somevaikuttaja avautui Instagram-tilillään, kuinka miehet eivät väistä kadulla vaan törmäävät kävelijää päin. Tilin seuraajista löytyi kymmeniä kohtalotovereita.

Kävelevätkö miesoletut todella niin ja ovatko naiset tottuneet väistämään? Kuka pyrkii käyttämään enemmän tilaa yhteiskunnassa?

Oulussa OuDance-festivaalilla järjestetään 16. syyskuuta WildThing-työpaja, jossa jalkaudutaan Oulun kaduille ja kohtaamisiin kanssaihmisten kanssa. Tanssitaiteilijat Heli Keskikallio, Lotta Suomi ja Taru Koski pyrkivät ravistelemaan käsityksiä siitä, miten kaupungin kaduilla voi kulkea ja miten julkisessa tilassa saa olla.

– Kyllähän miehet ottavat eri tavalla tilaa. Esimerkiksi metrossa jotkut miehet istuvat jalat levällään. Puhutaan termistä manspread. Naisena olen tottunut ottamaan vähemmän tilaa, Lotta Suomi sanoo.

– Välillä olen päättänyt, että en väistä. Olen huomannut, että se aiheuttaa aggressiota, Heli Keskikallio toteaa.

Kaupungissa olemiselle on kehittynyt yllättävän paljon sanattomia sopimuksia ja hyväksyttävän käyttäytymisen malleja.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.