Ihmiset: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Vanhat kuvat: 2000-lu­vun hauskaa hiih­to­elä­mää Oulussa

Luitko jo tämän: Heidi joi itsensä niin hir­veään kän­niin, että heräsi Oulun sel­viä­mis­ase­mal­ta

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kolumni
Tilaajille

Piit­taa­mat­to­muus ja syyl­lis­tä­mi­nen koet­te­le­vat yh­teis­kun­tia epi­de­mia­krii­seis­sä

Koronavuonna ajatusmalleja on hyvä tunnistaa myös omissa suhtautumistavoissamme pandemiaan, sen torjuntaan, ja kanssaihmisiin, Markku Hokkanen muistuttaa.

Kun epidemioiden historian pioneerilta Charles Rosenbergiltä kysyttiin viime keväänä ihmisten toistuvista reagointitavoista uusiin tartuntatauteihin, hän tiivisti yleiset, toistuvat reaktiot kahteen ajatusmalliin: ”ei koske meitä” ja ”kenen on syy?”. Esimerkiksi koleraepidemioihin 1800-luvun alkupuolen Yhdysvalloissa reagoitiin aluksi yleisesti olankohautuksella, ja tilanteen pahentuessa syntipukkien, kuten irlantilaisten siirtolaisten tai aasialaisten, etsimisellä.

Menneisyyden ihmisten erheellisiä tai rajoittuneita ajattelutapoja on toki helppoa kritisoida jälkiviisaasti, mutta koronavuonna Rosenbergin esiin nostamia ajatusmalleja on hyvä tunnistaa myös omissa suhtautumistavoissamme pandemiaan, sen torjuntaan, ja kanssaihmisiin.

On usein petollisen helppoa ajatella, että sinänsä järkeviltä vaikuttavat terveysohjeet tai -määräykset eivät juuri omalta kohdalta tai lähipiirissä olekaan niin relevantteja kuin muualla – etenkin jos tauti vaikuttaa olevan jossain toisaalla: kenties pääkaupunkiseudulla, toisissa maakunnissa, kaupungin keskustassa, toisissa kaupunginosissa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.