Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta kuulee vir­ka­ri­kok­ses­ta epäil­tyä ul­ko­mi­nis­te­ri Pekka Haa­vis­toa – va­lio­kun­ta on jo pe­reh­ty­nyt esi­tut­kin­ta­pöy­tä­kir­jaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen al-Holin leirin suomalaisten palautusjupakassa. Kysymys on siitä, kuinka hän kohteli kanssaan eri mieltä ollutta konsulipäällikkö Pasi Tuomista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli ensimmäistä kertaa perustuslakivaliokunnan kuultavana tammikuussa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto oli ensimmäistä kertaa perustuslakivaliokunnan kuultavana tammikuussa.
Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee tänään ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.), jota epäillään virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa. Haaviston avustajana kuulemisessa on asianajaja Markus Manninen asianajotoimisto Hannes Snellmanilta.

Haavistoa kuultiin edellisen kerran valiokunnassa tammikuussa. Haavisto on ollut sen jälkeen Keskusrikospoliisin kuulusteltavana.

Keskusrikospoliisi sai heinäkuussa esitutkinnan valmiiksi. Perustuslakivaliokunta on jo sen jälkeen ehtinyt perehtyä noin tuhatsivuiseen esitutkintapöytäkirjaan.

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa esitutkintaa Haaviston menettelystä konsulipäällikkö Pasi Tuomista kohtaan. Tuominen oli ollut viime syksynä Haaviston kanssa eri mieltä suomalaisten Isis-naisten ja -lasten kotiuttamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä.

Haavisto otti tämän takia Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät. Esitutkinta koski sitä, miksi Haavisto oli vielä tämän jälkeen antanut ulkoministeriön virkamiesjohdolle valmisteltavaksi määräyksen Tuomisen siirtämisestä pois konsulipäällikön tehtävistä.

– Käytettiin muun muassa sellaista sanaa kuin kosto, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi helmikuussa, kun hän perusteli esitutkintapyyntöä toimittajille eduskunnassa.

Hän totesi silloin, että ministerin ja konsulipäällikön erimielisyys al-Holin asian hoidossa ei täytä kriteeriä siitä, että virkamies voidaan siirtää toisiin tehtäviin.

Tällöin kerrottiin, että Haavistoa epäillään joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin Sanomien (8.7.) mukaan Keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksen lisäksi yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Perustuslakivaliokunta on kuullut asiassa useita oikeustieteen asiantuntijoita. Tiistaina 6. lokakuuta se kuulee entistä oikeuskansleria Jaakko Jonkkaa.

Mietintö lokakuussa

Valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä on arvioinut, että se saa mietintönsä asiassa valmiiksi lokaluun aikana. Ulkoministeri Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Eduskunta voi nostaa asiassa syytteen, jos ministeri on tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkonut ministerin tehtäviin kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muuten virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti. Syytekynnys on siten melko korkea. Mahdollista syytettä käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa.

Haaviston toimia tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen olivat allekirjoittaneet viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.