Pe­rus­suo­ma­lais­ten Purra torjuu af­ga­nis­ta­ni­lais­ten tur­va­mies­ten eva­kuoin­nin Suomeen

Ville Tavion mukaan Suomeen evakuoitavat afganistanilaiset voitaisiin laskea Suomen pakolaiskiintiöön.

Helsinki

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei kannata sitä, että Suomeen evakuoitavien afganistanilaisten joukkoon sisällytettäisiin myös Suomen suurlähetystöä Afganistanissa vartioineita turvamiehiä.

Purran mukaan evakuoitavien afganistanilaisten määrää ei tulisi nostaa nykyisestä 170:stä.

– Emme ole valmiita nostamaan kiintiötä, Purra sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Torniossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Purra sanoi olevansa huolissaan siitä, että Afganistanista evakuoitavien suhteen käytössä olisi "avoin shekki", jonka myötä evakuoitavien määrää voidaan kasvattaa.

Perussuomalaisten kanta asiaan ei ollut kuitenkaan aivan yksiselitteinen, sillä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi aiemmin, että perussuomalaiset suhtautuivat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa myönteisesti turvamiesten evakuointiin.

– Nimenomaan näiden turvamiesten tai vartijoina toimineiden osalta perussuomalaiset katsoivat, että siinä olisi ollut vastaavat perustelut ottaa heitä Suomeen, kuin oli näitä muitakin, Tavio sanoi viitaten Suomelle, EU:lle tai sotilasliitto Natolle työskennelleisiin afganistanilaisiin.

Tavion mukaan olisi syytä pohtia sitä, että Suomeen nyt evakuoitavat afganistanilaiset laskettaisiin Suomen pakolaiskiintiöön.

Yli 200 evakuoitu Afganistanista

Suomi pyrkii evakuoimaan Afganistanista yhteensä 240 ihmistä. Heistä noin 70 on Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskeluluvalla asuvia.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi aiemmin tänään Twitterissä, että suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti Afganistanista.

Haaviston mukaan Suomi on evakuoinut ääriliike Talebanin valtaamasta Afganistanista kaikkiaan yli 200 ihmistä. Evakuoinnit jatkuvat edelleen.

Lue lisää: Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: Af­ga­nis­ta­nin jälkeen voi kysyä, mikä on lännen kyky tai halu edistää ar­vo­jaan maail­man­laa­jui­ses­ti

Asian­tun­ti­ja so­ti­laal­li­ses­ta eva­kuoin­tio­pe­raa­tios­ta: "YK:n pe­rus­kir­jas­ta ei löydy vahvaa oi­keus­pe­rus­taa"