Pe­rus­suo­ma­lai­set kan­san­edus­ta­jat Jenna Simula ja Ari Koponen eh­dot­ta­vat 5,9 mil­joo­nan euron ra­hoi­tus­ta ko­ro­na­koi­ril­le

Helsinki-Vantaalla koronaviruksen haistavat koirat jo tositoimissa.
Helsinki-Vantaalla koronaviruksen haistavat koirat jo tositoimissa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Jenna Simula ja hänen puoluetoverinsa Ari Koponen ehdottavat talousarvioaloitteessaan, että koronakoiratoiminnalle osoitettaisiin 5,9 miljoonan euron määräraha. Edustajien tiedotteen mukaan kyseisellä summalla koronakoirien toiminta saataisiin vakiinnutettua kymmenelle paikkakunnalle vuodelle 2021.

Koronaa haistavia hajuerottelukoiria käytetään tällä hetkellä pilottiprojektissa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tiedotteen mukaan tähänastiset tulokset osoittavat, että koira on haistanut oireettomankin tartunnan 4–5 päivää aikaisemmin, kuin muilla testitavoilla on voitu todeta.

– Esimerkiksi Kuhmossa tautirypäs sai alkunsa väärästä negatiivisesta testituloksesta ja virus pääsi siksi leviämään tehokkaasti. Koronakoirissa on valtava potentiaali juuri tämäntyyppisten tautitapausten ja -ryppäiden ehkäisyssä, edustajat sanovat tiedotteessa.

Simulan ja Koposen mukaan 5,9 miljoonalla eurolla saataisiin koulutettua sata koiraa ja koiranohjaajaa kymmenelle eri paikkakunnalle sekä lisäksi katettua näytteenkäsittelijöiden ja kolmen tutkijan palkkakustannukset vuodelle 2021.